THEPOWERGAME
Καμπανάκι από τη νούμερο 2 αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Γκίτα Γκόπιναθ η οποία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας και οι σαφείς αλλαγές στο υποκείμενο διμερές εμπόριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν «νέο ψυχρό πόλεμο», δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ δήλωσε στη Διεθνή Οικονομική Ένωση στο Μεντεγίν της Κολομβίας ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν το 2,5% έως 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος εάν η παγκόσμια οικονομία κατακερματιστεί σε δύο μπλοκ, που θεωρούνται κυρίως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη στη Δύση και η Κίνα και η Ρωσία στην Ανατολή, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Ενώ δεν υπάρχουν σημάδια ευρείας υποχώρησης από την παγκοσμιοποίηση, αναδύονται διαχωριστικές γραμμές, καθώς ο γεωοικονομικός κατακερματισμός γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα», είπε. «Εάν ο κατακερματισμός βαθύνει, θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Οι μεταφορές αγαθών
Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19, η οποία μπλόκαρε τις μεταφορές αγαθών, ιδίως από την Κίνα, καθώς και οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να στρέψουν την προσοχή τους στην προστασία τους, παράγοντας περισσότερο εγχωρίως ή με «φιλικές μεταφορές» σε άλλες χώρες με τις οποίες μοιράζονται πιο σταθερές σχέσεις.
Μετά από χρόνια αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και αυξανόμενων δασμών, η Κίνα δεν είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, με το Μεξικό να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκε στο 13% το πρώτο εξάμηνο του 2023 από 22% το 2018.
Περίπου 3.000 περιοριστικά μέτρα για το εμπόριο επιβλήθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο – σχεδόν τριπλάσια από τον αριθμό των μέτρων που επιβλήθηκαν το 2019.
Ένας τέτοιος κατακερματισμός έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη μεγαλύτερη εγχώρια οικονομική ανθεκτικότητα και ασφάλεια, δήλωσε η Γκόπιναθ .
«Εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση, το κόστος θα μπορούσε εύκολα να υπερκαλύψει αυτά τα οφέλη και ενδεχομένως να ανατρέψει σχεδόν τρεις δεκαετίες ειρήνης, ολοκλήρωσης και ανάπτυξης που βοήθησαν να βγουν δισεκατομμύρια από τη φτώχεια», πρόσθεσε.
Κοινές προκλήσεις
Η Γκόπιναθ σημείωσε ότι ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα δυσχεράνει την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν «ρεαλιστικές» προσεγγίσεις που θα διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου.
Μια συμφωνία για τον «πράσινο διάδρομο» θα μπορούσε να εγγυηθεί τη διεθνή ροή ορυκτών που είναι κρίσιμα για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, είπε, ενώ παρόμοιες συμφωνίες για τα βασικά είδη διατροφής και τις ιατρικές προμήθειες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ελάχιστες διασυνοριακές ροές σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο.
«Τέτοιες συμφωνίες θα διασφάλιζαν τους παγκόσμιους στόχους της αποτροπής της καταστροφής από την κλιματική αλλαγή, της επισιτιστικής ανασφάλειας και των ανθρωπιστικών καταστροφών που σχετίζονται με πανδημίες», δήλωσε ο Γκόπιναθ .
Είπε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός των εισαγωγών για λόγους εθνικής ασφάλειας θα πρέπει να είναι στενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να αξιολογούν αν υπάρχει πραγματικά έλλειψη προμηθευτών από λιγότερο επικίνδυνες περιοχές, ιδίως για ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί, πριν αποφασίσουν να φέρουν την παραγωγή στο εσωτερικό τους.