Γ.Δ.
-1,38%
ΧΑΙΔΕ

Αφγανιστάν: Και η Βρετανία αποχωρεί, έρχονται οι ανακοινώσεις Μπάιντεν

Τα σχέδιά του για την οριστική αποχώρηση από τον Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με βάση και την προεκλογική του δέσμευση, ενώ και η Βρετανία φέρεται να ακολουθεί τον αμερικανικό βηματισμό.

Απαραίτητη η αποχώρηση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ανέφερε πως και η Βρετανία θα αποσύρει το σύνολο σχεδόν και των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, μέχρι την ίδια ημερομηνία.

Σύμφωνα με τους Times, το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι δυνάμεις του βοηθούν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπάρχουν περίπου 750 Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, ο οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσκολίες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, με δεδομένη την εξάρτησή τους από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τέλος στον «αέναο πόλεμο»

Ο Μπάιντεν βλέπει τον αργόσυρτο, «αέναο πόλεμο» του Αφγανιστάν, που στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 θα συμπληρώσει μία εικοσαετία (εξ ου και η δέσμευση για ανακοινώσεις γύρω από την συμβολική ημερομηνία) ως βαρίδι στην ενασχόλησή του με άλλα, πιο πιεστικά ζητήματα.

Αφ’ενός τις σχέσεις με την Κίνα, με τον Μπάιντεν να ετοιμάζεται να συναντηθεί εντός των ημερών με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοχίμπε Σούγκα για το θέμα και καθώς ξεκινά την επίσκεψη του στη Σανγκάη και Ν. Κορέα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι για να συμμετάσχει στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα (και, προφανώς, όχι μόνο).

Αφ’ ετέρου, στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, τις οποίες ο πρόεδρος Μπάιντεν επιχειρεί να επανεκκινήσει με την πρόσκληση για συνάντηση που απηύθυνε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει προσκαλέσει τόσο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν όσο και τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ να συμμετάσχουν σε ένα αμερικανικό συνέδριο για το κλίμα αργότερα μέσα στον Απρίλιο.

Το πρόβλημα με το Αφγανιστάν

Τρείς πρόεδροι επιχείρησαν και απέτυχαν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στο Αφγανιστάν πριν την προαναγγελθείσα αμερικανική αποχώρηση, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο σημείο να ενισχύσει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο Μπάιντεν είχε αντιταχθεί τότε, εν έτει 2009, σε αυτό τον σχεδιασμό, και πλέον επιδιώκει να βάλει σε εφαρμογή την πάγια θέση του. Αργότερα σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων ως την 11η Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος υπήρξε σταθερός στην άποψή του ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν, πως έχουμε μείνει εκεί για υπερβολικά πολύ καιρό» σημείωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψακι, προαναγγέλοντας τις αποψινές ανακοινώσεις.

Το πρόβλημα είναι πως ενώ οι Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει να μην επιτεθούν στους Αμερικανούς στρατιώτες ως τις αρχές Μαϊου, οπότε ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαγγείλει αμερικανική αποχώρηση, δεν ισχύει το ίδιο με την τωρινή κυβέρνηση της χώρας.

Χωρίς την ξένη στρατιωτική στήριξη, είναι βέβαιο πως η Καμπούλ θα τα βρει σκούρα στη διαχείριση των εξτρεμιστών. Από την άλλη, οι Ταλιμπάν αναμένουν με αδημονία την αποχώρηση ΗΠΑ και Βρετανίας και έχουν διαμηνύσει πως είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, εφόσον δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Ο Μπάιντεν έχει άλλες προτεραιότητες

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνεί με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ σε ένα πράγμα: την ανάγκη αποχώρησης από το Αφγανιστάν σύντομα και σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν και ετοιμάζεται να παρατείνει κατά μερικούς μήνες, για το Σεπτέμβριο, το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να έχει συνολικότερο στόχο να υποβαθμίσει γεωπολιτικά ως προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τη Μέση Ανατολή, με την εξαίρεση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Έτσι, αποστασιοποιήθηκε από Ισραηλινούς και Σαουδάραβες ηγέτες (με τους οποίους τηρούσε στενές σχέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ) και τηρεί σιγήν ιχθύος για το Μεσανατολικό.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!