THEPOWERGAME
Με σπίτια στη Χαν Γιούνις (νότια Γάζα) να μετατρέπονται σε ερείπια, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις, αναζητώντας τον Γιαχία Σινουάρ και άλλα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, το αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια νέα εκεχειρία με το Ισραήλ παραμένει. Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις στο Ισραήλ για τους αμάχους, καθώς η λίστα των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ολοένα και αυξάνεται, ξεπερνώντας τις 17.000 απώλειες. Από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς το 85% του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, ήτοι 1,9 εκατ. άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί την ώρα που πάνω από το 50% των σπιτιών έχουν καταστραφεί. Οι εικόνες από drone πάνω από την πόλη της Γάζας είναι αποκαρδιωτικές.
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις το Ισραήλ δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει, «στραγγαλίζοντας» τη Γάζα, καθώς περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει μόνο στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στον Βορρά οι ελλείψεις βασικών αγαθών είναι τεράστιες. Δεν υπάρχουν φάρμακα, καύσιμα, νερό και τρόφιμα, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, έκανε λόγο για ένα «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις -πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος-, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο. Τα καύσιμα, απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες των νοσοκομείων και ο εξοπλισμός αφαλάτωσης του νερού, λείπουν επίσης.
Νωρίτερα στην εβδομάδα η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για να παραδίδεται κάποια, «ελάχιστη», ποσότητα καυσίμων στον παραθαλάσσιο θύλακα, ώστε να αποφευχθούν η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών, δύο ημέρες αφότου απηύθυνε έκκληση προς αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια δεν επαρκεί.
Η επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς
Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με αξιωματούχους των ΗΠΑ πάνω σε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς. Το προτιμώμενο αποτέλεσμα του πολέμου θα ήταν η εξτρεμιστική οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα, να γίνει «ήσσων εταίρος υπό την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ)», βοηθώντας να οικοδομηθεί ένα νέο ανεξάρτητο κράτος που να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ.
«Αν είναι έτοιμοι (η Χαμάς) να έρθουν σε μια συμφωνία και να δεχτούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε υπάρχει χώρος για συζήτηση. Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να είναι διαιρεμένοι» ξεκαθάρισε ο Στάγεχ, προσθέτοντας πως ο στόχος του Ισραήλ να νικήσει πλήρως τη Χαμάς «δεν είναι ρεαλιστικός».
Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα εξαλείψει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χαμάς αφού ισλαμιστές εξτρεμιστές επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινά κιμπούτς, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Ισραήλ. Περισσότεροι από 17.170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 46.000 τραυματιστεί αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε απάντηση για την επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.