THEPOWERGAME
Οι σφοδρές μάχες μέσα και έξω από πόλεις στη Γάζα, σε βορρά και νότο, συνεχίζονται, καθώς το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Χαμάς. Η δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρεί στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στον νότο, και να βομβαρδίζει τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στον βορρά.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των αμάχων είναι απελπιστική, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα ασφαλές καταφύγιο στον παλαιστινιακό θύλακα. Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ξεπεράσει τις 17.000, με τον ισραηλινό στρατό να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει θαλασσινό νερό για να πλημμυρίσει τα τούνελ της Χαμάς. Το πρωί της Παρασκευής (8/12) το υπουργείο Υγείας στη Γάζα έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας και δεκάδες άλλους σε Τζαμπαλίγια και Χαν Γιούνις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), 91 Ισραηλινοί στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Γκάντι Άιζενκοτ, άλλοτε αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ και νυν μέλους της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πιέσεις Μπάιντεν σε Νετανιάχου για τους αμάχους στη Γάζα
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να προστατευτούν οι άμαχοι και «να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς, που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς. Ωστόσο, πιέζει για μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για νέα εκεχειρία, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων της Χαμάς.
Αγωνία για τους ομήρους της Χαμάς
Εν τω μεταξύ, στο Τελ Αβίβ οικογένειες συγγενών ομήρων συμμετείχαν σε νέα ολονυχτία, κατά τη διάρκεια της οποίας άναψαν κεριά για τους 138 που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άναψε στο Τείχος των Δακρύων ένα κερί, τιμώντας τη νίκη μιας μικρής ομάδας Εβραίων, των Μακκαβαίων τον 2ο αιώνα π.Χ., που οδήγησε στην αναστήλωση του ιερού ναού στην Ιερουσαλήμ.
«Την εποχή εκείνη οι Μακκαβαίοι απελευθέρωσαν τον ναό, τον εξάγνισαν και αποκατέστησαν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των Εβραίων (…). Σήμερα εμείς, οι Μακκαβαίοι της εποχής μας, μαχόμαστε εναντίον των δυνάμεων του κακού που ήρθαν να σβήσουν τον εβραϊκό λαό και το κράτος του από την επιφάνεια της Γης», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου.
Απελπιστική η κατάσταση των αμάχων στη Γάζα
Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη Χαν Γιούνις εν μέσω συγκρούσεων και βομβαρδισμών, με προορισμό τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, τα οποία παραμένουν ερμητικά κλειστά. Είναι το μοναδικό μέρος στη Λωρίδα της Γάζας όπου διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, έστω και περιορισμένη. «Εδώ και δύο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (…). Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντούλα Αμπού Ντάκα, που κατάφερε να φθάσει στην παραμεθόρια πόλη. Και έκανε λόγο για τους «δύο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.
Ο Άχμαντ Χάτζατζ, που κατάφερε επίσης να φθάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι, στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «Δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνά και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».
Υπό διάλυση τα νοσοκομεία στη Γάζα
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, μιλά για «γονατισμένο» σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ αυτά στον νότο, που έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε την 9η Οκτωβρίου απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις -πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος-, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια, η είσοδος της οποίας υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση, φθάνει με το σταγονόμετρο από την Αίγυπτο. Τα καύσιμα, απαραίτητα για να λειτουργούν οι γεννήτριες των νοσοκομείων και ο εξοπλισμός αφαλάτωσης του νερού, λείπουν επίσης.
Σημειώνεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε νωρίτερα την εβδομάδα το «πράσινο φως» για να παραδίδεται κάποια, «ελάχιστη», ποσότητα καυσίμων στον παραθαλάσσιο θύλακα, ώστε να αποφευχθούν η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών, δύο ημέρες αφού απηύθυνε έκκληση προς αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, ή με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή εν μέρει.