THEPOWERGAME
Σκληρές μάχες στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να φθάνει στο κέντρο της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αναζητώντας σπίτι-σπίτι τον Γιαχία Σινουάρ, τον Νο1 καταζητούμενο στο Ισραήλ. Τεθωρακισμένα, μηχανήματα έργου και πεζικό, με την υποστήριξη μαχητικών και στρατιωτικών ελικοπτέρων, κατάφεραν να σπάσουν τις «αμυντικές γραμμές της Χαμάς», θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με το ισραηλινό επιτελείο. Παράλληλα, κατέστρεψαν τουλάχιστον 30 εισόδους σε τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες την Τετάρτη (6/12) στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του στρατιωτικού επιτελείου.
Νωρίτερα το Ισραήλ άναψε το «πράσινο φως» να παραδίδεται «ελάχιστη» ποσότητα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να αποφευχθεί η «ανθρωπιστική κατάρρευση», για την οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, ο άμαχος πληθυσμός αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, στη Ράφα, την πόλη στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Άφαντος ο Γιαχία Σινουάρ, με το Ισραήλ να τον αναζητεί στα τούνελ της Χαμάς
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την Τετάρτη (6/12) πως ισραηλινά στρατεύματα «περικύκλωσαν το σπίτι του (Γιαχία) Σινουάρ στη Χαν Γιούνις», του επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο Σινουάρ κρύβεται υπογείως», δήλωσε στη συνέχεια ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί η εξτρεμιστική οργάνωση.
Ο Γιαχία Σινουάρ, 61 ετών, που πέρασε 23 χρόνια της ζωής του σε ισραηλινές φυλακές, θεωρείται ο αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στα ισραηλινά κιμπούτς και στο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν, με τη Χαμάς να παίρνει πάνω από 200 ομήρους. Ο Γιαχία Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι από τους περίπου 240 που απήχθησαν συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση των 105 κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 240 Παλαιστίνιους, γυναίκες, παιδιά και εφήβους.
Απελπιστική η κατάσταση στη Χαν Γιούνις
«Όλη η πόλη υφίσταται καταστροφές και ακατάπαυστους βομβαρδισμούς. Πολύς κόσμος φθάνει από τον βορρά σε καταστροφικές συνθήκες, χωρίς στέγη, ψάχνοντας τα παιδιά του», ανέφερε ο Χασάν αλ Κάντι, κάτοικος της Χαν Γιούνις που εκτοπίστηκε στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Καθώς ο απολογισμός των θυμάτων στη Γάζα συνεχίζει να γίνεται ολοένα και βαρύτερος, οι ελλείψεις τροφίμων εντείνονται και οι εκτοπισμένοι στερούνται τα πάντα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε για «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης προσεχώς εξαιτίας των απελπιστικών συνθηκών».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες χρησιμοποίησε -για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού το 2017- το άρθρο 99 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο «εφιστά την προσοχή» του Συμβουλίου Ασφαλείας σε κάποιο ζήτημα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε άγρια κόντρα με το Ισραήλ. Ειδικότερα, αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ χαρακτήρισε «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη» τη «θητεία» Γκουτέρες. «Το αίτημά του να ενεργοποιηθεί το άρθρο 99 (σ.σ.: του Χάρτη του ΟΗΕ) και η έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελούν υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστήριξη στις δολοφονίες ηλικιωμένων, στις απαγωγές βρεφών και στους βιασμούς γυναικών», σημείωσε ο Έλι Κόεν μέσω X (του πρώην Twitter).
Εκτοπισμένο το 85% του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν μέσα τους δυο μήνες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών. Κατά τον ΟΗΕ 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή περί το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς. Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 30% του παλαιστινιακού θύλακα και χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Την Τετάρτη έφθασαν εκεί 80 φορτηγά με τρόφιμα και καύσιμα, από 170 την ημέρα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της ανακωχής (24η-30ή Νοεμβρίου) και 500 πριν από την 7η Οκτωβρίου.
Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα
Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τη Χαν Γιούνις, λιγότερα από δέκα χιλιόμετρα από εκεί, έστησαν πρόχειρο καταυλισμό. Μαζεύουν κλαδιά εδώ κι εκεί για να ανάψουν φωτιά, ενώ το μοναδικό φαγητό που έχουν είναι λίγος χαλβάς, την ώρα που περιπλανώνται με πλαστικά δοχεία στα χέρια, ψάχνοντας λίγο πόσιμο νερό.
«Φθάσαμε εδώ, δεν έχουμε στέγη, έβρεχε όλη τη νύχτα, δεν έχουμε τίποτα να φάμε, δεν υπάρχει ψωμί, ούτε αλεύρι», αφηγείται ο Γάσαν Μπακρ. «Είμαστε συντετριμμένοι, συναισθηματικά έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας», αναφέρει από τη μεριά της η Άμαλ Μάχντι. Και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε κάποιος να μας στηρίξει, να βρεθεί λύση για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση».
Στις αρχές της εβδομάδας το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η μισή ηγεσία της Χαμάς είναι νεκρή, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της χερσαίας επιχείρησης είναι η εξάλειψη της εξτρεμιστικής οργάνωσης από τη Λωρίδα της Γάζας.