THEPOWERGAME
Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εργοστάσια της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου προσελκύουν αγοραστές μέσω εκπτωτικών τιμών για να ξεπεράσουν την παρατεταμένη ύφεση της ζήτησης.
Τα μεικτά στοιχεία για τη μεταποίηση τον Νοέμβριο διατήρησαν ζωντανές τις εκκλήσεις για περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης, αλλά έθεσαν επίσης ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι έρευνες που βασίζονται κυρίως σε αρνητικό κλίμα έχουν αποκρύψει τη βελτίωση των συνθηκών.
Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 0,5%
Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Νοέμβριο, έναντι πτώσης 6,4% τον Οκτώβριο και ξεπερνώντας την αναμενόμενη πτώση 1,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για αύξηση 3,3% και ταλαντευόμενες από άλμα 3,0% τον περασμένο μήνα.
«Η βελτίωση των εξαγωγών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς, η διαδοχική αύξηση των εξαγωγών της Κίνας τους τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Υπάρχουν πράσινες ενδείξεις και στα στοιχεία των εξαγωγών άλλων ασιατικών χωρών τους τελευταίους μήνες».
Σε υψηλό τριετίας ο δείκτης Baltic Dry Index
Ο δείκτης Baltic Dry Index, ένας δείκτης-οδηγός του παγκόσμιου εμπορίου, σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών ετών τον Νοέμβριο, υποστηριζόμενος από τη βελτιωμένη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα, ιδίως από την Κίνα.
Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγές, ένας άλλος δείκτης της υγείας του παγκόσμιου εμπορίου, αυξήθηκαν για δεύτερο μήνα τον Νοέμβριο, με ώθηση από τις εξαγωγές τσιπ, οι οποίες διέκοψαν 15 μήνες πτώσης.
Το εμπόριο με τους σημαντικότερους ομολόγους της Κίνας παρουσίασε επίσης μια ρόδινη εικόνα, με τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να αυξάνονται σε σχέση με τον Οκτώβριο.
«Αμφιβάλλουμε ότι αυτή η ευρωστία θα διατηρηθεί», λένε οικονομολόγοι
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι πιέσεις που ασκούνται στους κινέζους κατασκευαστές δεν δείχνουν σημάδια πλήρους υποχώρησης. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Κίνας την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, ενώ μια έρευνα του ιδιωτικού τομέα ανέδειξε για πέμπτο μήνα τις προσπάθειες των ιδιοκτητών εργοστασίων να προσελκύσουν αγοραστές από το εξωτερικό. «Ενώ το επίπεδο του όγκου των εξαγωγών έφτασε σε νέο υψηλό, (υποστηρίχθηκαν) από τους εξαγωγείς που μείωσαν τις τιμές», σημείωσε ο Zichun Huang, οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα.
«Αμφιβάλλουμε ότι αυτή η ευρωστία θα διατηρηθεί», προειδοποίησε ο Huang, «καθώς οι εξαγωγείς δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να μειώνουν τις τιμές για πολύ ακόμη».
Οι τιμές στην πύλη του εργοστασίου στον επίσημο δείκτη PMI συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα τον Νοέμβριο, ενώ το κόστος εισροών επεκτάθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο και μια σειρά κυρίως αισιόδοξων στοιχείων από τον Οκτώβριο για να υποστηρίξουν ότι τα πρόσφατα σκληρά στοιχεία δίνουν μια λιγότερο δυσοίωνη εικόνα για την οικονομική υγεία του ασιατικού γίγαντα από ό,τι οι έρευνες που βασίζονται στο συναίσθημα. Τα αδιάσειστα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης που έβγαιναν από το Πεκίνο από τον Ιούνιο είχαν κάποιο αποτέλεσμα, λένε.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση στο εξωτερικό είναι ισχυρότερη από ό,τι νομίζαμε και η εγχώρια ζήτηση είναι ασθενέστερη από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank China. «Τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα είδη εξακολουθούν να είναι τα ηλεκτρικά μηχανήματα και τα αυτοκίνητα, οπότε η ζήτηση στην Ευρώπη και τη Ρωσία θα έχει ενισχύσει τις εξερχόμενες αποστολές».
Οι απειλές για την κινεζική οικονομία
Οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η πρόσφατη στήριξη της πολιτικής θα είναι αρκετή για να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και πόσο βιώσιμη είναι η όποια ανάκαμψη της ζήτησης στο εξωτερικό, με τα ακίνητα, την ανεργία και την αδύναμη εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να απειλούν μια βιώσιμη ανάκαμψη στο εσωτερικό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τον Νοέμβριο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2023 και το 2024 κατά 0,4% ποσοστιαίες μονάδες η καθεμία, αλλά αυτό έγινε από χαμηλότερη βάση. Και η Moody’s την Τρίτη απηύθυνε προειδοποίηση για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας κατά Α1.
Οι κινεζικές αγορές φάνηκε να αντανακλούν αυτή την επιφυλακτικότητα, με το γουάν να υποχωρεί έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία, ενώ ο δείκτης μετοχών CSI300 των blue chip της χώρας υποχώρησε κατά 0,44% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,46%.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση, η πρώτη ετήσια μείωση από τον Απρίλιο, καθώς τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και η χαμηλή μεταποιητική δραστηριότητα επιβάρυναν τη ζήτηση για προϊόντα όπως το ντίζελ. Ωστόσο, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα.
«Ενώ η ζήτηση για εξαγωγές βελτιώθηκε, δεν είναι σαφές αν οι εξαγωγές μπορούν να συμβάλουν ως πυλώνας ανάπτυξης μέχρι το επόμενο έτος», προειδοποίησε ο Zhang της Pinpoint Asset Management.
«Οι οικονομίες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών “ψυχραίνονται”. Η Κίνα εξακολουθεί να χρειάζεται να εξαρτάται από την εγχώρια ζήτηση ως κύριο μοχλό ανάπτυξης το 2024».