THEPOWERGAME
Με την πανδημία να αλλάζει άρδην το τοπίο στην αγορά επαγγελματικής στέγης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων και της αύξησης των ωρών εργασίας από το σπίτι, οι εταιρείες πουλούν την ακίνητη περιουσία τους για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής.
Εταιρείες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πούλησαν ακίνητα, συνολικού ύψους 27 δισ ευρώ, κατά τη διάρκεια του περσινού έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Jones Lang LaSalle που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg.
Πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεων επαγγελματικών ακινήτων από εταιρείες αφορούσε χώρους γραφείου, με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 10% από το 2019, ενισχύοντας τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μόνιμες μεταβολές σε αυτήν την αγορά.
ΔΝΤ: Αλλαγές κυρίως στο λιανεμπόριο, τα γραφεία και τα ξενοδοχεία
Στην εαρινή έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το ΔΝΤ διαβλέπει μόνιμες αλλαγές στην ευρύτερη αγορά της επαγγελματικής στέγης, ιδιαίτερα στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, των γραφείων και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Σαφώς η ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους έχει μειωθεί λόγω της απαιτούμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης, των περιορισμών, της καραντίνας και της εξ αποστάσεως εργασίας.
Αρκετές επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, ενδεχομένως, να συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά στο μέλλον.
Ορισμένες εταιρείες μπορεί να μεταφερθούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να περιορίσουν δαπάνες μετά από την μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.
Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας
Έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Διευθυντών συμπεραίνει πως το 74% των εταιρειών σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την εξ αποστάσεως εργασία.
Πάνω από ήμισυ των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να μειώσουν τους χώρους γραφείων που εκμεταλλεύονται σήμερα.
Ένα μεγάλο κομμάτι των συναλλαγών στα εμπορικά ακίνητα αφορά μεγάλα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα που ερημώθηκαν από την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στη Βρετανία, η εταιρεία πολυκαταστημάτων John Lewis Partnership και η αλυσίδα καταστημάτων ρούχων Matalan παραχώρησαν την εκμετάλλευση μέρους της ακίνητης περιουσίας τους με μακροχρόνια συμβόλαια εκμίσθωσης (leasing).
Τα εμπορικά κέντρα γίνονται αποθηκευτικοί χώροι
Στις ΗΠΑ, η Amazon μετατρέπει μεγάλα εμπορικά κέντρα σε κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αναζητώντας ευκαιρίες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από το 2016 μέχρι το 2019, ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου έχει εκμισθώσει 25 εμπορικά κέντρα και πέρσι συζητούσε την απόκτηση των καταστημάτων των χρεοκοπημένων PCPenney και Sears.
Αναλυτές προειδοποιούν για αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς η έκθεση των επενδυτών στις αγορές των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων έχουν αυξηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Στις ΗΠΑ, οι τοποθετήσεις σε εταιρείες εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί από τα 2,2 τρισ. δολάρια το 2013 στα 3,4 τρισ. το 2019, δηλαδή προ πανδημίας της νόσου Covid-19. Στη Βρετανία, αντίστοιχα, επεκτάθηκαν από τα 595 δισ. δολάρια το 2013 στα 746 δισ. δολάρια.
Εκτός από τους χώρους γραφείου, μεγάλη αναμένεται να είναι η συρρίκνωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων καθώς η πανδημία ανάγκασε αρκετά περισσότερους να εξοικειωθούν την εκτέλεση συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.