THEPOWERGAME
Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προελαύνουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους», δήλωσε ο Κόνρικους στο CNN.
«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής στους Ισραηλινούς αμάχους και σε όποιον ακούει στον κόσμο ότι (η μάχη κατά της Χαμάς) δυστυχώς θα πάρει χρόνο», επεσήμανε.
«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση σε ένα δύσκολο πεδίο όπου μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων (προκειμένου να πετύχει) τον στρατιωτικό του σκοπό», κατήγγειλε ο Κόρνικους.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε τις κατηγορίες οργανώσεων αρωγής ότι ο στρατός δεν έδωσε στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας αρκετό χρόνο για να μεταβούν σε ασφαλές σημείο προκειμένου να γλιτώσουν από τις επεκτεινόμενες επιθέσεις.
Γίνονται τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι, τόνισε. «Αν η Χαμάς μετακινούνταν εκτός των αστικών περιοχών και μας πολεμούσε εκεί, τότε φυσικά δεν θα επηρεαζόταν ο άμαχος πληθυσμός. Αλλά η Χαμάς δεν το έχει κάνει αυτό», δήλωσε ο Κόνρικους, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά την παλαιστινιακή οργάνωση ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ο εκπρόσωπος της Unicef Τζέιμς Έλντερ έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος» στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από προτροπή των ισραηλινών δυνάμεων, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στον βορρά.
15.500 νεκροί και 41.316 τραυματίες στη Γάζα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Ο Έλντερ, μιλώντας επίσης στο CNN, πρόσθεσε ότι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστίνιους αμάχους «είναι ένα ψευδές αφήγημα και είναι ένα επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα μεταφοράς. Δεν γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Πρόκειται για περιοχές στην έρημο. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν προστασία σε αυτά τα μέρη».
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Το Ισραήλ σε αντίποινα βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου διεξάγει και χερσαίες επιχειρήσεις εκεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι στη Γάζα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 41.316.
Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
Δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του Ισραήλ εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της Χαν Γιούνις, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.
Ο 59χρονος Αμίν Αμπού Χόλα δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν πλέον εισέλθει «σε βάθος δύο χιλιομέτρων» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στο χωριό αλ Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιούνις.
«Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στον δρόμο Σαλαχεντίν», που εκτείνεται από τη βόρεια ως τη νότια Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε από την πλευρά του ο 34χρονος Μοάζ Μοχάμεντ.
Η Τεχεράνη θα απαντήσει σε επιθέσεις προς τα συμφέροντά της στη Συρία
Το Ιράν θα απαντήσει σε τυχόν επιθέσεις προς τα συμφέροντά του στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναανί ερωτηθείς για τον θάνατο από ισραηλινή επίθεση δύο Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία την περασμένη εβδομάδα.
«Καμία ενέργεια εναντίον των συμφερόντων του Ιράν και των συμβουλευτικών μας δυνάμεων στη Συρία δεν θα μείνει αναπάντητη», είπε ο ίδιος.
Δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης — της ελίτ των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων– που εκτελούσαν «συμβουλευτική αποστολή» στη Συρία, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αναφέρονται θύματα από την πλευρά του Ιράν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν επιδιώκει να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να καταφύγουν στην Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη «δύσκολη» κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν επιδιώκουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους εκεί κάτω», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Η Αίγυπτος ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το θέμα: δεν το επιθυμεί», πρόσθεσε. «Δεν επιδιώκουμε να εκτοπίσουμε τον πληθυσμό μόνιμα», υπογράμμισε ο Κόνρικους.
«Ζητήσαμε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από το πεδίο της μάχης και ορίσαμε συγκεκριμένη ανθρωπιστική ζώνη στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στην παράκτια περιοχή αλ Μαουάσι.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χώρος και η πρόσβαση είναι περιορισμένα και γι’ αυτό τον λόγο είναι κρίσιμο να λάβουμε τη στήριξη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να συνδράμουν στη δημιουργία υποδομών στην περιοχή αλ Μαουάσι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ εξέφρασε το Σαββατοκύριακο την ανησυχία του για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας «περιορίζονται σε ολοένα και μικρότερες περιοχές» στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. «Δεν υπάρχει ασφαλές σημείο στη Γάζα», είχε εκτιμήσει.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι 15.523 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Μετά την κατάρρευση την προηγούμενη εβδομάδα της εκεχειρίας, το Ισραήλ διεύρυνε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, γεγονός που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι στη Γάζα, περίπου το 75% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί.
Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον Παλαιστινιακό θύλακα, απορρίπτει την ιδέα της μαζικής μετακίνησης των Παλαιστινίων στο έδαφός της. Εξάλλου και οι αραβικές χώρες είναι αντίθετες στη μετακίνηση των Παλαιστινίων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει δηλώσει ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να μείνουν στη Γάζα, στα σπίτια τους».
Ο πόλεμος που οδήγησε στην ίδρυση του Ισραήλ, πριν από 75 χρόνια, προκάλεσε τον αναγκαστικό εκτοπισμό 760.000 Παλαιστινίων, ένα γεγονός γνωστό με το όνομα «νάκμπα», καταστροφή στα αραβικά.
Επαναλαμβάνεται η δίκη του Νετανιάχου για διαφθορά
Επαναλαμβάνεται από σήμερα στην Ιερουσαλήμ η δίκη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, σχεδόν δύο μήνες μετά την διακοπή της μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο 74χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται για αποδοχή πλήθους δώρων αξίας 700.000 σεκέλ (176.000 ευρώ). Αυτά τα δώρα-μίζες είχαν την μορφή πούρων, μπουκαλιών σαμπάνιας και κοσμημάτων κατά την χρονική περίοδο 2007-2016.
Κατηγορείται για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εξουσίας.
Ανάμεσα στους «δωρητές«, ο πάμπλουτος Ισραηλινός, επιχειρηματίας και παραγωγός του Χόλιγουντ Αρνον Μιλχάν (Brazil, JFK, Pretty woman). Υπάρχουν υποψίες ότι σε αντάλλαγμα έλαβε φορολογική ρύθμιση που θα του απέφερε εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, το υπουργείο οικονομικών του Ισραήλ πρόβαλε βέτο.
Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι το μόνο που έκανε είναι ότι δέχθηκε δώρα φίλων, δώρα που δεν ζήτησε, και θεωρεί ότι είναι θύμα σε κυνήγι μαγισσών.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα κληθεί αμέσως στο εδώλιο, αλλά είναι πιθανόν να παραστεί για να καταθέσει κατά την εξέλιξη της δίκης τους επόμενους μήνες.
Η δίκη του, που ξεκίνησε το 2020, είναι γεγονός πρωτοφανές για εν ενεργεία πρωθυπουργό στο Ισραήλ.
Στην πρωθυπουργία από το 1996 έως το 1999 και στην συνέχεια από το 2009 έως το 2021, ο Νετανιάχου επιστρέφει στο πόστο έπειτα από σύντομη απουσία μετά τις εκλογές του 2022, όταν για την ανάκτηση της πρωθυπουργίας χρειάσθηκε να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόμμα της ισραηλινής ακροδεξιάς και του θρησκευτικού εξτρεμισμού.
Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και την αρπαγή δεκάδων ως ομήρων, ο Νετανιάχου κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι απέτυχε να εμποδίσει την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς και αναγκάσθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με την συμμετοχή του πολιτικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς.
Οι δύο τους ορκίστηκαν ότι «θα εξαλείψουν» την Χαμάς και με τον στόχο αυτόν ηγούνται μίας καταστροφικής πολεμικής εκστρατείας στην Λωρίδα της Γάζας με 15.500 νεκρούς και 41.300 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της οργάνωσης Χαμάς.
Πολιτικοί παράγοντες προσκείμενοι στον Νετανιάχου επέκριναν την επανάληψη εν μέσω πολέμου των ακροάσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα περιορισθούν λόγω της απουσίας μαρτύρων ή δικηγόρων που είναι επιστρατευμένοι.