THEPOWERGAME
Χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχτηκε η Alibaba το πρόστιμο ρεκόρ των 2,8 δισ. δολαρίων που επέβαλε η αρμόδια αρχή εποπτείας των αγορών της Κίνας (SAMR) καθώς έτσι θεωρείται πως κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο για τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου που δημιούργησε ο Τζακ Μα και που πρωταγωνιστεί στην αυτοκρατορία ψηφιακής τεχνολογικής τεχνολογίας του Κινέζου δισεκατομμυριούχου.
Ικανοποίηση για το πρόστιμο
Αφενός το ιστορικό πρόστιμο αντιστοιχεί στο 4% των προπέρσινων εσόδων του ομίλου και υπερβαίνει τα 975 εκατ. δολάρια που είχε πληρώσει η Qualcomm, η αμερικανική εταιρεία τσιπ, προ εξαετίας, στην Kίνα. Αφετέρου, η Alibaba διαθέτει τα οικονομικά περιθώρια να το καλύψει, δεδομένου ότι τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 12 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που έκλεισε τέλη Δεκεμβρίου. Συν τοις άλλοις, το πρόστιμο ήταν χαμηλότερο από το 10% που προβλέπεται ως ανώτατο όριο από την SAMR. Υπό αυτό το πρίσμα εξηγείται η άνοδος της μετοχής της Alibaba έως και 7,61% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών του 13% που σημειώθηκαν από το Δεκέμβριο όταν η SAMR ξεκίνησε τις έρευνες της.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την ιστορία», δήλωσε ο Τζο Τσάι, αναπληρωτής πρόεδρος της Alibaba, ενός ομίλου που διαθέτει ένα πελατολόγιο άνω των 750 εκατ. ατόμων στην Κίνα, μια χώρα με πληθυσμό άνω των 1,39 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η Alibaba αντιπροσώπευε το 53,3% των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα πέρσι, δηλώνοντας αύξηση εσόδων 37% για το τρίμηνο που έληξε τέλη Δεκεμβρίου σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Οι κατηγορίες κατά της Alibaba
Αποστολή της SAMR ήταν να αποσαφηνίσει εάν η Alibaba κάνει κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, ξεκινώντας τις έρευνες από το 2015. Κατέληξε τον περασμένο Σάββατο στο συμπέρασμα πως εμποδίζει τους εμπόρους να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, θέτοντας όρους για αποκλειστικότητα προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες του ομίλου, Taobao και Tmall.
Η αυτοκρατορία του Τζακ Μα τέθηκε στο στόχαστρο από τον περσινό Νοέμβριο ύστερα από την κριτική που άσκησε ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος για το τραπεζικό σύστημα της Κίνας. Λίγες ημέρες πριν τη διπλή δημόσια εγγραφή της Ant Group, του κολοσσού ψηφιακής τραπεζικής, στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, οι αρμόδιες τραπεζικές αρχές την μπλόκαραν για να αποφασίσουν λίγους μήνες μετά πως θα πρέπει να διασπαστεί και να λειτουργεί περισσότερο ως εμπορική τράπεζα, διαθέτοντας περισσότερα κεφάλαια ως προς τα δάνεια που χορηγεί. Έτσι γράφτηκε ο επίλογος για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία των αγορών. Με την εισαγωγή της, η Ant Group, το 33% της οποίας ελέγχεται από την Alibaba, αναμένονταν να αντλήσει 37 δισ. δολάρια με τη συνολική αποτίμηση της να υπερβαίνει τα 300 δισ δολάρια.
Και άλλες εταιρείες στο στόχαστρο
Δεν έχει κεντρίσει, όμως, μόνον η Alibaba ή η Ant Group του Τζακ Μα το ενδιαφέρον των εποπτικών αρχών. Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας, Τencent, Baidu and Didi Chuxing, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 12 εταιρειών που δέχτηκαν πρόστιμο από την SAMR για 10 συμφωνίες που παραβιάζουν κανόνες ανταγωνισμού. Το Πεκίνο φαίνεται πως σήμερα θέτει στο μικροσκόπιο τους εγχώριους τεχνολογικούς κολοσσούς της, επιδιώκοντας να οριοθετήσει τη συμπεριφορά τους στον ψηφιακό κόσμο μιας απέραντης χώρας όταν στο παρελθόν επικεντρώνονταν σε παραδοσιακούς ομίλους και ξένες εταιρείες.