THEPOWERGAME
Εκπνέει σήμερα η τετραήμερη παύση των μαχών και το Ισραήλ και η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους καταλόγους των ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστίνιων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν τη Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το θέμα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει άλλη μια λίστα με ονόματα ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς.
Ο κατάλογος των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν αργότερα από τη Γάζα συζητείται και «αξιολογείται στο Ισραήλ», αφού παρελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις λίστες των ομήρων και κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα. Ένας αξιωματούχος με γνώση του θέματος είπε στο Reuters ότι μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για να επιλύσουν τα ζητήματα και να αποφευχθούν καθυστερήσεις.
Πιθανή παράταση της εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς
Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνομιλίες για πιθανή παράταση της εκεχειρίας, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς, αλλά και φυλακισμένων Παλαιστινίων. Η κίνηση αυτή έχει την υποστήριξη βασικών εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Κατάρ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί εάν απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι με ρυθμό 10 την ημέρα.
Announcement by the Prime Minister's Office-Coordinator for the Hostages and Missing:
Discussions are being held on the list that was received overnight and which is now being evaluated in Israel. Additional information will be issued when possible.
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) November 27, 2023
«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες»
«Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες», αποκάλυψε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεσολαβητές από το Κατάρ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις.
Οι ενστάσεις από την πλευρά της Χαμάς, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, αφορούν έξι κρατούμενους που συνελήφθησαν πριν από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα της εισβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ, και παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές.
Αυτοί οι έξι φαίνεται ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στη λίστα που υπέβαλε το Ισραήλ την Κυριακή και δεν είναι σαφές εάν θα αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα.
Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονταν 38 Παλαιστίνιες κρατούμενες, από τις οποίες οι 32 από αυτές έχουν ήδη αφεθεί ελεύθερες. Επίσης, υπάρχουν δεκάδες άλλες Παλαιστίνιες γυναίκες που συνελήφθησαν, μερικές χωρίς δίκη, μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Η Χαμάς, ωστόσο, έχει ζητήσει από το Ισραήλ να απελευθερώσει πρώτα τους κρατούμενους που βρίσκονται στη φυλακή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι παλαιστινιακές πηγές δίνουν το παράδειγμα της Nafooz Hammad, μίας 16χρονης η οποία μαχαίρωσε μια Ισραηλινή γυναίκα πριν από δύο χρόνια και καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας. Η περίπτωσή της είναι μία από αυτές για τις οποίες έχει ενστάσεις η Χαμάς στη λίστα του Ισραήλ, καθώς η Hammad καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, υπήρχε η προσδοκία ότι θα απελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη. Ωστόσο, δεν αφέθηκε ελεύθερη και πηγές αναφέρουν ότι στην οικογένειά της «δεν ξέρουν τι της συμβαίνει».
Το Ισραήλ, η Χαμάς εκφράζουν ανησυχίες για τους καταλόγους των ανθρώπων που πρόκειται να απελευθερωθούν, λέει αξιωματούχος.
Συνομιλίες για παράταση της εκεχειρίας
Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί. Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο BBC ότι 20 έως 40 επιπλέον Ισραηλινοί όμηροι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσθέσει επιπλέον δύο έως τέσσερις ημέρες στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι».
Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».
Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ —με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.
Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.
Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.
Η Παλαιστίνη ζητεί από το Ισραήλ να αποκαλύψει τι έχει συμβεί σε τουλάχιστον «105 κατοίκους συλληφθέντες της Γάζας»
Η Επιτροπή Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι έχει συλλάβει περίπου 100 κατοίκους της Γάζας, επισημαίνοντας ότι φοβάται για τα χειρότερα για τους Παλαιστίνιους αυτούς για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει την ταυτότητά τους, πού βρίσκονται, ούτε τις κατηγορίες με βάση τις οποίες συνελήφθησαν.
«Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει πόσους ανθρώπους έχει συλλάβει στη διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα», που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό σε απάντηση στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Επιτροπής.
«Φοβόμαστε ότι σκοτώθηκαν αφού συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «ενημερωθήκαμε (από το Ισραήλ) μία φορά στη διάρκεια του πολέμου για 105 συλλήψεις, αλλά χωρίς καμία λεπτομέρεια για την τύχη αυτών των ανθρώπων».
«Η απουσία ενημέρωσης για τον αριθμό (των συλληφθέντων) και η απουσία επικοινωνίας μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να έχει κάνει ό,τι θέλει με εκείνους, ακόμη και να τους έχει σκοτώσει», κατήγγειλε ο Φαρές, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ζητήσει μάταια πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές.
Ερωτηθείς από το AFP ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει σε αυτό το στάδιο».
Στη διάρκεια των επτά εβδομάδων του πολέμου και των τεσσάρων ημερών εκεχειρίας «οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει ανθρώπους» που περπατούσαν προς τα νότια στον δρόμο Σαλαχεντίν. Ο δρόμος αυτός είναι ο μοναδικός μέσω του οποίου το Ισραήλ επιτρέπει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινούνται προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς ο ισραηλινός στρατός τους έχει ζητήσει να απομακρυνθούν από το βόρειο, επεσήμανε ο ΟΗΕ.
Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι έχουν καταγγείλει στον ΟΗΕ ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στήσει στον δρόμο αυτό σημείο ελέγχου εξοπλισμένο με κάμερες αναγνώρισης προσώπου τις οποίες χειρίζονται από απόσταση στρατιώτες.
Εκεί ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι έχει παρατηρήσει να περνούν «οικογένειες που χωρίστηκαν». Τουλάχιστον «ένα παιδί αναγκάστηκε να περάσει από το σημείο ελέγχου μόνο του μετά τη σύλληψη του πατέρα του», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ένας νοσηλευτής του, ο Ραμαντάν Χόσου, που κατάγεται από τη Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, συνελήφθη στον δρόμο που οδηγεί προς νότο.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «είπαν σε αυτόν που βρισκόταν μπροστά μου: ‘κάνε στροφή και πήγαινε εκεί’. Στη συνέχεια είπαν και σε εμένα ‘πήγαινε εκεί’. Με ανέκριναν, μας έγδυσαν και μας οδήγησαν σε φυλάκιο του στρατού και στη συνέχεια σε άρμα μάχης. Δύο στρατιώτες με συνόδευαν και φορούσα χειροπέδες», διηγήθηκε ο Χόσου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερυθρός Σταυρός.
Η Σαχάρ Άουαντ, μια εκτοπισμένη κάτοικος της Γάζας, δήλωσε στο AFP ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν τον γιο της Μοχάμεντ στη νότια έξοδο της πόλης της Γάζας στις 12 Νοεμβρίου,
«Τον άφησαν ελεύθερο έπειτα από εννέα ημέρες», αφού «υπέστη βασανιστήρια», κατήγγειλε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σημειώνοντας ότι «το έργο τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».
Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της 4χρονης Αμερικανίδας Αμπιγκέιλ Άινταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν επίσης την ανθρωπιστική παύση στις μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την αύξηση της «απαραίτητης πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα και ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις «ακούραστες προσπάθειές του» να βοηθήσει στην μεσολάβηση και να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία ομήρων, τονίζεται.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.