THEPOWERGAME
Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου θα κληθούν να περιορίσουν την αδηφάγο όρεξή τους για κρέας στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου για την εναρμόνιση της παγκόσμιας αγροδιατροφικής βιομηχανίας με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να δημοσιεύσει έναν οδικό χάρτη για τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων για την επίτευξη του 1,5C κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP28 τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με τον FAO, οι χώρες με υψηλή κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες -όπου η χαμηλή κατανάλωση κρέατος επιδεινώνει την επικρατούσα διατροφική πρόκληση- θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους.
Από το αγρόκτημα στο τραπέζι, τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία – μια σημαντική πηγή μεθανίου, αποψίλωσης των δασών και απώλειας της βιοποικιλότητας. Αν και μη δεσμευτικό, το σχέδιο του FAO αναμένεται να ενημερώσει για πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις και να δώσει ώθηση στη δράση για το κλίμα για τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους τομείς όσον αφορά τις δεσμεύσεις.
Η καθοδήγηση για το κρέας αποσκοπεί στο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις. Αλλά οι πολιτικοί στις πλούσιες χώρες γενικά αποφεύγουν τις πολιτικές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδίως όταν αυτό συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης καθημερινών αγαθών.
«Το ζωικό κεφάλαιο είναι πολιτικά ευαίσθητο, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα ζητήματα για να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Dhanush Dinesh, ιδρυτής της Clim-Eat, η οποία εργάζεται για την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης στα συστήματα τροφίμων. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας, δεν πρόκειται να λύσουμε την κλιματική αλλαγή. Το βασικό πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση».
Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος το χρόνο σε σύγκριση με 7 κιλά στη Νιγηρία και μόλις 3 κιλά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Η Επιτροπή Eat-Lancet συνιστά στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.