THEPOWERGAME
Καθυστερεί η ανταλλαγή των ομήρων ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λόγω διαπραγματεύσεων για τον αριθμό των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν. Σύμφωνα με το Times of Israel, συζητείται εάν θα απελευθερωθούν 13 ή 14 Ισραηλινοί στο δεύτερο γκρούπ ανταλλαγής.
Επιπλέον 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα. Το Κάιρο εξέπεμψε την πληροφορία ότι λαμβάνει «θετικά σημάδια» από όλα τα μέρη σχετικά με μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για μία ή ακόμα και για δύο ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασγουάν, ανέφερε ότι η χώρα του διεξάγει εκτεταμένες συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας. Οπως δήλωσε, η παράταση θα σημαίνει και «την απελευθέρωση περισσότερων κρατουμένων από τη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές».
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά, ύστερα από 49 ημέρες αιματοχυσίας και καταστροφών, δεν ακούγονταν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο και στο βόρειο Ισραήλ, ούτε ο θόρυβος από τους κινητήρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων, ούτε ο βόμβος των drones, ούτε ο κρότος από εκρήξεις πυραύλων, ούτε καν ριπές πυροβόλων.
Από τις 7 το πρωί, όπως προβλεπόταν, άρχισε να εφαρμόζεται η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγο αργότερα, ισραηλινά τεθωρακισμένα αναδιπλώνονταν από τη βόρεια Γάζα, ενώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα έμπαιναν στην παλαιστινιακή λωρίδα από τα νότια σύνορά της με την Αίγυπτο, στη Ράφα.
Η σημαντικότερη εξέλιξη της χθεσινής ημέρας ήταν η ανταλλαγή των πρώτων αιχμαλώτων ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη. Γύρω στις 4 το απόγευμα, 13 Ισραηλινοί όμηροι της Χαμάς (εκ των οποίων οι 12 προέρχονταν από το ίδιο κιμπούτς που δέχθηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου), μαζί με 10 Ταϊλανδούς εργάτες και έναν Φιλιππινέζο, που επίσης είχαν συλληφθεί από την ισλαμική οργάνωση, παραδόθηκαν από τη Χαμάς στον Ερυθρό Σταυρό και μεταφέρθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων για να τους παραλάβει στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός.
Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός παρέδιδε στον Ερυθρό Σταυρό 24 γυναίκες και 15 εφήβους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές με ελάσσονες κατηγορίες, όπως ότι έριχναν πέτρες σε στρατιώτες ή ότι ανέβασαν βίντεο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Στις τέσσερις ημέρες της εκεχειρίας, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, προβλέπεται να απελευθερωθούν συνολικά 50 από τους 237 ομήρους της Χαμάς και 150 από τους 7.200 Παλαιστινίους που κρατούνται στο Ισραήλ – όλοι γυναίκες και παιδιά.
Η προειδοποίηση
Ρεπορτάζ των Financial Times αποκαλύπτει ότι στρατιώτες του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα, κυρίως γυναίκες, αφού επισκόπησαν υλικό ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είχαν ειδοποιήσει τους ανωτέρους τους, εβδομάδες πριν από τη μοιραία 7η Οκτωβρίου, ότι η Χαμάς ετοιμαζόταν να ανατινάξει σημεία του συνοριακού τείχους και να επιτεθεί σε κιμπούτς και άλλους στόχους, στο νότιο Ισραήλ. Ωστόσο ο ανώτερος αξιωματικός Πληροφοριών στη διοίκηση του νότιου τομέα απέρριψε τις προειδοποιήσεις ως «φανταστικά σενάρια».
Η κατάρρευση Νετανιάχου
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Maariv εκτιμά ότι αν γίνονταν αύριο εκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κατέρρεε, εξασφαλίζοντας μόλις 41 έδρες στη Βουλή, έναντι 79 της αντιπολίτευσης. Το 52% των ερωτηθέντων προτιμά για πρωθυπουργό τον εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ενώ ο Νετανιάχου περιορίζεται σε 27%.
Από τον μεθοριακό σταθμό της Ράφα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι η προσωρινή εκεχειρία δεν είναι αρκετή και ότι απαιτείται η οριστική κατάπαυση του πυρός. Προηγουμένως ο Σάντσεθ είχε συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε την πολιτική επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Σίσι υποστήριξε ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος μπορεί να είναι αποστρατιωτικοποιημένο, με προσωρινή παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και αραβικών κρατών, οι οποίες θα προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας και στις δύο πλευρές.