THEPOWERGAME
Τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων ένα ηλικίας 2 ετών και έξι ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 70 ετών συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των ομήρων που απελευθερώθηκαν, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Στο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρονται τα ονόματα των 13 ομήρων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μια μητέρα 34 ετών και οι δύο κόρες της ηλικίας 2 και 4 ετών, μια γυναίκα ηλικίας 85 ετών, όπως επίσης και μια οικογένεια, η γιαγιά, η κόρη της και ο εγγονός της. Να σημειωθεί ότι κανένας άνδρας δεν απελευθερώθηκε, ενώ απελευθερώθηκαν και 12 Ταϊλανδοί.
Η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στο Ισραήλ ξεκίνησε αργά το μεσημέρι. Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε ότι 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν πλήθος Παλαιστινίων που είχε συγκεντρωθεί νωρίτερα σήμερα έξω από τη φυλακή Όφερ, αναμένοντας την απελευθέρωση ομοεθνών τους. Όπως φαίνεται σε εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα εναντίον των συγκεντρωθέντων.
Πώς θα γίνεται η ανταλλαγή ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.Μ όλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.
Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.
Παράλληλα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της Χαμάς, ανέφερε σήμερα σε ηχητικό μήνυμα πως η οργάνωση είναι δεσμευμένη στην εκεχειρία και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ, όσο και το Ισραήλ είναι δεσμευμένο σε αυτές.
Επιπλέον, η Αίγυπτος ετοιμάζεται να δεχθεί Ισραηλινούς ομήρους που θα απελευθερωθούν από την Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS). «Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.
Η εκεχειρία είναι μία σύντομη παύση
Παρά τις διεθνείς ελπίδες για εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.
Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του. Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται να δεχθεί 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι από τη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων. «Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.