THEPOWERGAME
Η συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων (γυναίκες και παιδιά) έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Αραβικό Κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ισραήλ, η Χαμάς έχει στα χέρια της 240 ομήρους μετά τις φονικές επιδρομές στα ισραηλινά κιμπούτς και το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στην έρημο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς, το Ισραήλ καλείται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές. Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός ξεκινά την Πέμπτη (23/11).
Μεταξύ των ομήρων της εξτρεμιστικής οργάνωσης είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά ΜΜΕ, έως και 40 όμηροι της Χαμάς είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει το πρωί της Πέμπτης τους πρώτους ομήρους της Χαμάς, βάσει της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό τα νοσοκομεία στο Τελ Αβίβ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα παιδιά και τις γυναίκες που απελευθερώνει η Χαμάς.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συμφωνία για την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων από τη Γάζα έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία, την ώρα που ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα για το παρασκήνιο της συμφωνίας και τον ρόλο του Κατάρ και των ΗΠΑ.
Οι τέσσερις όμηροι της Χαμάς που αφέθηκαν ελεύθεροι
Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον στρατιώτη Ορί Μεγκιντίς κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης Νόα Μαρσιάνο, η οποία υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.
Παγιδευμένοι στα τούνελ της Γάζας οι όμηροι της Χαμάς
Η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο (το λεγόμενο «μετρό της Γάζας»), απ’ όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, χρησιμοποιώντας το παράλληλα για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των εξτρεμιστών της.
Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με «ιστό αράχνης». Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.
Ιατρική φροντίδα από τη Χαμάς στους ομήρους
Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εξτρεμιστική οργάνωση τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.
Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».
Αγωνία των συγγενών για τους ομήρους της Χαμάς στη Γάζα
Συγγενείς των ομήρων της Χαμάς και χιλιάδες υποστηρικτές τους πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση τους, φοβούμενοι ότι θα σκοτωθούν στις αεροπορικές επιδρομές και τη χερσαία επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα.
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε πορεία πέντε ημερών που είχαν ξεκινήσει χιλιάδες άνθρωποι από το Τελ Αβίβ ως την Ιερουσαλήμ, με στόχο να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να ενεργήσει για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.