THEPOWERGAME
Μια μεγάλη μάχη λαμβάνει χώρα στη βόρεια Ιταλία και επικεντρώνεται σε μια περιζήτητη συνταγή για τα σοκολατάκια «Gianduiotto». Αν και η περιοχή του Πιεμόντε είναι συνδεδεμένη με την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat, την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus και ενδεχομένως τη Nutella, τα σοκολατάκια σε σχήμα ράβδου με γέμιση φουντουκιού αποτελούν σήμα κατατεθέν για την περιοχή και πλέον αντικείμενο διαμάχης.
Μια ομάδα τοπικών παραγωγών με προϊστορία στη σοκολατοποιία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατοχυρωθεί το κύρος των σοκολατένιων εδεσμάτων υπό την επωνυμία «Gianduiotto di Torino», με το νομικό καθεστώς της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Από την άλλη πλευρά, η Caffarel, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον ελβετικό όμιλο Lindt & Sprüngli, δεν συμμετέχει σε αυτήν την πρωτοβουλία, για έναν συγκεκριμένο λόγο. Εκτός από τα παραδοσιακά συστατικά του κακάο, της ζάχαρης και των φουντουκιών που ενσωματώνει η επιτροπή των παραδοσιακών παραγωγών στην αίτηση για ΠΟΠ, η Caffarel θεωρεί πως θα πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης η σκόνη γάλακτος. Πρωτεύουσα του Πιεμόντε, το οποίο συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία και βόρεια με την Ελβετία, είναι το Τορίνο.
Αν και μπορεί να θεωρείται δευτερεύον ζήτημα για έναν εξωτερικό παρατηρητή, ο αποκλεισμός του γάλακτος από μια συνταγή για τα Gianduiotto με τη σφραγίδα ΠΟΠ θα έχει επιπλοκές για τη Lindt & Sprüngli. Ιδιαίτερα όταν ο ελβετικός όμιλος υποστηρίζει πως εκείνος επινόησε την αρχική συνταγή στον 19ο αιώνα.
«Η πλειονότητα των πελατών μας προτιμούν τα σοκολατάκια που περιλαμβάνουν γάλα», δήλωσε στο Politico εκπρόσωπος της Lindt & Sprüngli. Πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από τον όμιλο με διαφορετικό εμπορικό σήμα εδώ και μια 50ετία, εξηγώντας πως μια συνταγή με μεγαλύτερη εμβέλεια θα εξυπηρετούσε όλες τις πλευρές.
Η επιτροπή των τοπικών παραγωγών έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει πως το γάλα δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής συνταγής και πως απλά η Caffarel έκανε τα γλύκα αυτά γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο απλά διότι τα παρήγαγε σε μεγάλη κλίμακα. «Δεν εφηύραν τίποτα» ξεκαθαρίζει ο Γκουίντο Καστάνια, επικεφαλής της επιτροπής για την κατοχύρωση της ΠΟΠ. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται με το χέρι, ένα-ένα.
Το ζήτημα αυτό έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Ο πρόεδρος του Πιεμόντε και μέλος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Αλμπέρτο Τσίριο, πιστεύει πως οι τοπικοί παραγωγοί προασπίζονται την παράδοση της ευρύτερης περιφέρειας και «όχι τη μάρκα ενός πολυεθνικού ομίλου». Σύμφωνα με το Politico, η κατοχύρωση των «Gianduiotto di Torino» με ΠΟΠ αναμένεται να τονώσει τις πωλήσεις των τοπικών παραγωγών, καθώς θα αναδείξει το συγκεκριμένο προϊόν.
Η διαμάχη αναμένεται να ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς η ιταλική κουζίνα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν για όλη τη χώρα. Πόσω μάλλον όταν η πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, έχει δεσμευτεί πως θα προστατεύσει την ταυτότητα της ιταλικής κουζίνας. Ειδήμονες, πάντως, πιστεύουν πως ο δρόμος θα είναι μακρύς για να θωρακιστεί η ταυτότητα των «Gianduiotto di Torino».