THEPOWERGAME
Με το Ισραήλ να τηρεί σιγήν ιχθύος, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι η συμφωνία για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός βρίσκεται πολύ κοντά. Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα ώστε Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, με αντάλλαγμα την εκεχειρία.
Παρά τις έντονες διαφωνίες στελεχών στην κυβέρνηση Νετανιάχου, το Ισραήλ φαίνεται έτοιμο να συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή κρατουμένων από την Παλαιστίνη με ομήρους που πήρε η Χαμάς μετά τις φονικές επιδρομές στα ισραηλινά κιμπούτς και στο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου. «Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για τη Γάζα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, κάνοντας λόγο για ένα «κρίσιμο και τελικό στάδιο».
Πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κάνουν λόγο για απελευθέρωση από «50 έως 100 ομήρων» της Χαμάς σε αντάλλαγμα να βγουν από τις ισραηλινές φυλακές 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Όπως μετέδωσαν BBC News και Sky News, «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η ανυποχώρητη στάση του Ισραήλ να αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς και Ισραηλινοί στρατιώτες, όταν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Επίσης, το Τελ Αβίβ επιμένει για ταυτόχρονη απελευθέρωση των ομήρων και όχι για «τμηματική μεταφορά» τους σε ομάδες των 10 ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, προβλέπεται η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας, όπως και καυσίμων. Επίσης, διαφωνία υπάρχει στο αν η εκεχειρία θα αφορά και το νότιο τμήμα της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές.
Το μπλοκ των μουσουλμανικών χωρών που πιέζουν για εκεχειρία στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, η νεοσυσταθείσα ομάδα διαπραγμάτευσης -αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους από πολλές μουσουλμανικές χώρες- θα επισκεφθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλες χώρες, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η ομάδα αυτή συστάθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα κατά τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ. Σε αυτήν μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη καθώς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα συνομιλεί ήδη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία- και χθες πήγε στο Πεκίνο, ενώ θα επισκεφθεί και άλλες χώρες.
«Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας επαφής είναι να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό μια εκεχειρία και να σταλεί στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε η πηγή αυτή. Και πρόσθεσε: «Ως τελικό στόχο (η ομάδα) θέλει να συνεισφέρει στη λύση των δύο κρατών εντός του πλαισίου διεθνώς αποδεκτών παραμέτρων: για τους Παλαιστίνιους να ζουν στην ίδια τους τη χώρα με ασφάλεια, με σταθερότητα και ευημερία».
Το Ισραήλ βομβάρδισε τον Λίβανο – Τέσσερις νεκροί
Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη (21/11) στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα. Ειδικότερα, στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani. Την ίδια ώρα, δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, κοντά στην πόλη Τιρ Χάρφα. Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν για ένα τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα τον Λίβανο, το Al Mayadeen TV. Το δίκτυο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχοποίησε τους δημοσιογράφους.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της ισχυρής φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι καθημερινές, αλλά περιορίζονται στις διασυνοριακές περιοχές. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, οι περισσότεροι εξτρεμιστές της Χεζμπολάχ, ωστόσο υπάρχουν και 10 νεκροί άμαχοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο Ισραήλ εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ρουκέτες και όλμους που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.