THEPOWERGAME
Ο Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Η σαρωτική του νίκη (55,6% των ψήφων) στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στην πολύπαθη Αργεντινή, οι κάτοικοι της οποίας συνεχίζουν να δοκιμάζονται από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό. Γνωστός και ως… Τραμπ της Λατινικής Αμερικής, o ροκάς και πρώην τερματοφύλακας έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας, νικώντας εύκολα τον αντίπαλό του, τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.
Τόσο πριν από τις πρώτες όσο και τις δεύτερες κάλπες στην ατμόσφαιρα υπήρχε διάχυτη η επιθυμία για αλλαγή. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή «τρέχει» με 143% σε ετήσια βάση και ένας στους τέσσερις Αργεντινούς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως αναφέρει η Άνα Ιπαραγκίρε του GBAO Strategies, η νίκη του 53χρονου πολιτικού σηματοδοτεί το «τέλος της εποχής Κίρχνερ» (Νέστορ και Κριστίνα Κίρχνερ κυβέρνησαν από το 2003 έως και το 2015), όπως επίσης και του έτερου περονιστή διαδόχου Αλμπέρτο Φερνάντες (2019 – 2023) αλλά και του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι (2015-2019).
«Ο Μιλέι μπόρεσε να εκφράσει την αυξανόμενη οργή των Αργεντινών απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που προκάλεσε μια αδιάλειπτη σειρά οικονομικών κρίσεων» σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Γκεντάν, ειδικός στην Αργεντινή, στο κέντρο Wilson της Ουάσινγκτον. «Μεταξύ της συνέχειας και του κινδύνου, η κοινωνία επέλεξε το δεύτερο» αναφέρει από τη μεριά του ο Ροσέντο Φράγα, ερευνητής Πολιτικής Επιστήμης.
Η αντιπολίτευση ψήφισε Χαβιέρ Μιλέι στην Αργεντινή
Στο πρόσωπο του Χαβιέρ Μιλέι εκφράστηκαν οι ψηφοφόροι από τη δεξαμενή της δεξιάς Πατρίσια Μπούλριτς, η οποία δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αργεντινή, παρόλο που ο 53χρονος νέος πρόεδρος την είχε κατηγορήσει ότι ανήκει στην «κάστα» που έχει βυθίσει στη φτώχεια τον λαό.
Επίσης, ο Μιλέι εκμεταλλεύτηκε την απόρριψη του Σέρχιο Μάσα από το εκλογικό σώμα, ο οποίος κρίθηκε ανεπαρκής να βελτιώσει την υπερχρεωμένη οικονομία. «Πολλοί απ’ όσους τον ψήφισαν, απωθούνταν περισσότερο από τον Μάσα, παρά προσελκύονταν από τον Μιλέι» συνεχίζει ο Γκεντάν. Και προσθέτει: «Τελικά ο Μάσα ως υπουργός Οικονομίας δεν κατάφερε να διατηρήσει σε καλό δρόμο την πορεία της χώρας, παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή η κακή απόδοση ώθησε πολλούς Αργεντινούς να αμφιβάλλουν ότι θα τα πάει καλύτερα ως πρόεδρος».
Το λιθαράκι του στη νίκη Μιλέι έβαλε και ο πρώην πρόεδρος Μάκρι, ο οποίος στήριζε την Μπούλριτς. Ο ίδιος ο Μιλέι είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως με τον Μάκρι συμφωνούν πλέον στο (90% των πραγμάτων).
Οι συμβιβασμοί που καλείται να κάνει ο Μιλέι στο Κοινοβούλιο
«Υπάρχουν ακραία πράγματα σε αυτά που λέει ο Μιλέι» παραδέχτηκε ο Μάκρι την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας: «Και θα πρέπει να διαπραγματευθεί με το κοινοβούλιο διότι δεν διαθέτει αρκετές ψήφους (…) οπότε δεν αποτελεί κίνδυνο».
Η παράταξη του Μιλέι, το «La Libertad Avanza» (Η Ελευθερία Προχωρά), που μπήκε το 2021 για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο με τρεις βουλευτές, είναι πλέον τρίτο κόμμα στην Κάτω Βουλή με 38 έδρες σε σύνολο 257. Ωστόσο, οι περονιστές εξακολουθούν να κυριαρχούν, με 108 βουλευτές.
Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μιλέι φρόντισε να καθησυχάσει πολλάκις τους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι δεν είναι επικίνδυνος, όπως τον παρουσιάζει «η εκστρατεία φόβου» που έχει εξαπολυθεί εναντίον του. «Δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε την υγεία, δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε την παιδεία» διαβεβαίωσε.
Ο ρόλος των social media και η ψήφος των νέων στον Χαβιέρ Μιλέι
Η ροκ εμφάνιση του Μιλέι, που συχνά εμφανίζεται με δερμάτινο τζάκετ και αχτένιστα μαλλιά, έχει μεγάλη απήχηση στους νέους. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου AtlasIntel έδειξε μεταξύ των δύο γύρων ότι το 68% των Αργεντινών, ηλικίας 16 με 24 ετών, υποστηρίζουν τον 53χρονο πολιτικό.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί -νεαρής ηλικίας- ψηφοφόροι που τον επέλεξαν στην κάλπη, διαφωνούν ανοιχτά με ορισμένες απόψεις του: Την αντίθεσή του στην άμβλωση, την ελεύθερη οπλοκατοχή, την άρνηση ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή.
Ο Χαβιέρ Μιλέι φρόντισε ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας να το κάνει μέσω TikTok και YouTube. «Ο Μιλέι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής διότι απευθύνθηκε στο συναίσθημα. Είναι ένας άνθρωπος του TikTok» εξηγεί ο Αντρές Μπόρενσταϊν οικονομολόγος με έδρα το Μπουένος Άιρες και μέρος του think tank Econviews.
Το βέβαιο είναι, πάντως, όπως συμφωνούν οι πολιτικοί αναλυτές, ότι η ώρα της αλήθειας για τον Χαβιέρ Μιλέι έχει φθάσει, καθώς καλείται πλέον να κυβερνήσει την Αργεντινή, δίνοντας λύση σε σειρά προβλημάτων και προκλήσεων που ταλανίζουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.