THEPOWERGAME
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού, καθώς το ασθενέστερο γουάν συνέχισε να περιορίζει την περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περίμεναν να δουν τις επιπτώσεις των προηγούμενων κινήτρων στην πιστωτική ζήτηση.
Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει αποσπασματική, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις να εκπλήσσουν με ανοδική τάση, αλλά τον αποπληθωρισμό να επιταχύνεται και ελάχιστες ενδείξεις ότι η προβληματική αγορά ακινήτων θα ανακάμψει σύντομα.
Ενώ η οικονομία εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα κίνητρα πολιτικής, μια κλιμάκωση της νομισματικής χαλάρωσης θα πρόσθετε ανεπιθύμητες καθοδικές πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα.
Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) διατηρήθηκε στο 3,45% και το πενταετές LPR παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,20%.
Τα περισσότερα νέα και ανεξόφλητα δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο μονοετές LPR, ενώ το πενταετές επιτόκιο επηρεάζει την τιμολόγηση των ενυπόθηκων δανείων.
Σε δημοσκόπηση 26 αναλυτών που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι συμμετέχοντες δεν προέβλεψαν καμία αλλαγή ούτε στο μονοετές ούτε στο πενταετές LPR.
Τα σταθερά επιτόκια ήρθαν αφού η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο διατραπεζικής ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα. Το μονοετές LPR είναι χαλαρά συνδεδεμένο με τη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού (MLF) και οι συμμετέχοντες στην αγορά συνήθως βλέπουν τις αλλαγές στο επιτόκιο MLF ως προάγγελο προσαρμογών στο LPR.
Η PBOC εισήγαγε στο τραπεζικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα δάνεια ενός έτους MLF αξίας 1,45 τρισ. γιουάν, αλλά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των εν λόγω δανείων.
Η ενίσχυση της ρευστότητας είχε ως αποτέλεσμα καθαρές ενέσεις ρευστότητας ύψους 600 δισεκατομμυρίων γιουάν στο τραπεζικό σύστημα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2016.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να θέλουν περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν πρόσβαση στον αντίκτυπο της πρόσφατης ανατιμολόγησης των υφιστάμενων συμβάσεων ενυπόθηκων δανείων προτού προβούν σε περαιτέρω αλλαγές στο επιτόκιο αναφοράς», δήλωσε ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Capital Economics, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από τον καθορισμό του LPR.
«Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι, με την οικονομική δυναμική να είναι αδύναμη και τις καθοδικές πιέσεις στο γουάν να αντιστρέφονται, πιστεύουμε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα έρθουν πριν από λίγο καιρό», είπε, αναμένοντας ότι η Κίνα θα μειώσει τον δείκτη αναφοράς δανεισμού κατά 20 μονάδες βάσης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.
Το γουάν ανέκτησε μέρος των απωλειών
Το γουάν της Κίνας έχει ανακτήσει μέρος των απωλειών του από την αρχή του έτους, αφού έχασε πάνω από 6% έναντι του δολαρίου σε ένα σημείο του Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα παραμένει εξαίρεση μεταξύ των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, έχοντας χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει μια παραπαίουσα ανάκαμψη, αλλά περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα διευρύνουν το χάσμα αποδόσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με κίνδυνο υποτίμησης του γουάν και εκροών κεφαλαίων.
Το LPR, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν συνήθως στους καλύτερους πελάτες τους, καθορίζεται από 18 καθορισμένες εμπορικές τράπεζες που υποβάλλουν προτεινόμενα επιτόκια στην κεντρική τράπεζα κάθε μήνα.