THEPOWERGAME
Σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο θα μπορούσαν να παρομοιαστούν οι λογιστικές απώλειες των τραπεζών που πηγάζουν από την απότομη πτώση των τιμών στα κρατικά ομόλογα. Τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια εκτιμάται πως έχουν καταγράψει απώλειες της τάξεως των 650 δισ. δολαρίων από τα τέλη Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Οι απώλειες αυτές είναι το βαρύ σύμπτωμα από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων που συντελέστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες και των δυο πλευρών του Ατλαντικού για την ανάσχεση του πληθωρισμού. Όμως, μετά τον πανικό που προκλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic Bank, οι επενδυτές έχουν οδηγήσει σε κέρδη τη Wall Street. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες Nasdaq, S&P 500 και Dow Jones έχουν αναρριχηθεί άνω του 35%, 17% και 5% από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στον τραπεζικό κλάδο της Wall Street.
Οι τραπεζικές μετοχές στον δείκτη Dow Jones και τον S&P 500 έχουν καταγράψει πτώση περίπου της τάξεως του 11% μέσα στο ίδιο διάστημα. Οι μετοχές των Bank of America και Morgan Stanley, ειδικότερα, έχουν απολέσει το 12,74% και 8,29% της αξίας τους. Αναλυτές δεν μπορούν ακόμη να κατασταλάξουν εάν η πτώση των μετοχών δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες ή εάν πρέπει να αποστασιοποιηθεί κανείς και να περιμένει λίγο ακόμη. Πολλά εξαρτώνται από την πορεία του πληθωρισμού και τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider, το επενδυτικό κεφάλαιο iShares 20+ Year Treasury της Blackrock, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, έχει υποχωρήσει 48% από τον Απρίλιο του 2020. Τον Οκτώβριο, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά μετά από μια 15ετία. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντίθετα από τις τιμές, επειδή αντανακλούν συνήθως το υψηλότερο αντίτιμο που γυρεύουν οι επενδυτές σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αγορών και δημιουργούν αισιοδοξία για την χαλιναγώγησή του στο 2%, που είναι ο στόχος της Fed. Σε ετήσια βάση, οι ανατιμήσεις επιβραδύνθηκαν στο 3,2% τον Οκτώβριο, από το 3,7% που είχε καταγραφεί το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Οι προβλέψεις ήταν υψηλότερες και κυμαίνονταν ειδικότερα στο 3,3%.
Αυτή η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οδήγησε το 10ετές κόστος δανεισμού των ΗΠΑ σε πτώση άνω των 15 μονάδων βάσης στο 4,5% την Τρίτη, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων και ενισχύοντας σενάρια για μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της Bank of America, Άλσταρ Μπόρθγουικ, για τις λογιστικές απώλειες των 130 δισ. δολαρίων που αποκάλυψε η τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων, «διατηρούμε τις τοποθετήσεις αυτές μέχρι την ωρίμανση των τίτλων, όπου δεν θα υφίστανται απώλειες».