THEPOWERGAME
H κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας καθώς πρόσθεσε ακόμη επτά εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου. Και οι επτά έχουν δυνατότητες υπερυπολογιστών, οι οποίοι παίζουν «κρίσιμο ρόλο στα συστήματα εθνικής ασφάλειας, όπως είναι τα πυρηνικά και τα υπερηχητικά όπλα», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.
Η λίστα αυτή υπήρχε επί σειρά ετών αλλά ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε αρκετές εταιρείες σε ταχύτερους ρυθμούς, ξεκινώντας με κολοσσούς όπως η Huawei. Αν και ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμμεριστεί την επιθετική ρητορική του Τραμπ, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τηρεί μια προσεκτική στάση απέναντι στο Πεκίνο. Η Ουάσινγκτον τονίζει πως η Κίνα εξακολουθεί να είναι αντίπαλη χώρα στον κλάδο της τεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειώσει την Κίνα τα τελευταία χρόνια, κλείνοντας το χάσμα με τις ΗΠΑ ακόμη και στον αμυντικό κλάδο. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναθεωρεί δεκάδες ενέργειες που έχουν γίνει από τον Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που μπορεί να συσχετίζονται με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Πεκίνου. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επαγρυπνούν διότι η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος εντείνουν τις επενδύσεις για το μέλλον. Στις εταιρείες που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα περιλαμβάνεται η Tianjin Phytium Information Technology, η Shanghai High – Performance Integrated Circuit Design Center και η Sunway Microelectronics.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν πάγωσε τις νομικές υποθέσεις εις βάρος των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων TikTok και WeChat που ενδεχομένως να οδηγούσαν σε απαγόρευση της λειτουργίας τους εντός των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, είχε κινηθεί και εναντίον αυτών των εφαρμογών, κρίνοντας πως θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα που ανήκουν περίπου εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών στις ΗΠΑ και απειλούν την εθνική ασφάλεια. Σε εκκρεμότητα παραμένει, επίσης, η συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ στις Oracle και Walmart με την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην αποσαφηνίσει τη θέση της.