THEPOWERGAME
Αν και οι δυτικές κυρώσεις έχουν δυσχεράνει την πρόσβαση του Κρεμλίνου σε τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι αναγκαίος για την αποπεράτωση των στρατιωτικών επιθέσεων στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, το λαθρεμπόριο συνεχίζεται μέσω τρίτων χωρών. Τα μικροτσίπ βρίσκονται στο επίκεντρο ενός περίπλοκου δικτύου όπου οι μεσάζοντες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή ακόμη και την Ευρώπη παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Πρόσφατη έρευνα του The Insider αποκάλυψε πως μικροτσίπ, συνολικού ύψους δεκάδων εκατ. δολαρίων, των αμερικανικών Texas Instruments και Analog Devices κατέληξαν στη Ρωσία μέσα στο ενιάμηνο από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022. Μικροτσίπ αξίας 89 εκατ. δολαρίων της Analog Devices και 50 εκατ. δολαρίων της Texas Instruments πέρασαν τα ρωσικά σύνορα από χώρες που δεν συμπλέουν με τις κυρώσεις της Δύσης -δηλαδή την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή την Τουρκία- αλλά και από χώρες που έχουν πρωταγωνιστήσει στη λήψη αυτών των μέτρων -όπως η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Φιλανδία.
H Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία περιλαμβάνονται στο δίκτυο της Ρωσίας, σύμφωνα με τους FT.
Από εκτενή έρευνα των Financial Times (FT) προκύπτει πως το λαθρεμπόριο τεχνολογικού εξοπλισμού με διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική, συντελείται με πολυάριθμες μεμονωμένες παραγγελίες της τάξεως των 45 χιλιάδων ευρώ σαν την παράδοση 230 μικροτσίπ από τον Μαρκ Ρόκι της γαλλικής Ommic στον Μαξίμ Ερμάκοφ της Istok, μιας κρατικής εταιρείας τεχνολογίας της Ρωσίας, που έγινε στην Ελλάδα.
Μετά από εκτενείς έρευνες των αρμόδιων αρχών, η Ommic δεν λειτουργεί πια, ο Ρόσι πρόκειται να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης στη Γαλλία και ο Ερμάκοφ συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της Δύσης. Ο Ρόκι αρνείται πως εν γνώσει του συνεργάζονταν με μια εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα για τον ρωσικό στρατό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ρόλος του Ερμάνοφ είναι αυτός ενός τυπικού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας που παραπέμπει στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Και τότε οικοδομούνταν ολόκληρα δίκτυα για την παράκαμψη των ελέγχων στις εξαγωγές όπως αυτό που φέρεται να έχει φτιάξει ο Ερμάνοφ με παρουσία στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Ντουμπάι, τη Γερμανία, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, την Τουρκία, την Σερβία και την Ελλάδα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Από τα γεγονότα αυτά μπορεί να συμπεράνει κανείς πόσο δύσκολο είναι για τις αρχές των χωρών της Δύσης, η οποία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να επιτηρεί πλήρως την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για να αποδυναμώσουν την επιθετικότητα του Κρεμλίνου σε αυτόν τον πόλεμο που συνεχίζεται πάνω από 600 ημέρες. Οι ανάγκες της Μόσχας για στρατιωτική τεχνολογία έχουν μεγεθυνθεί από τον πόλεμο και έπειτα.
Σε πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, στην Κίνα τόνισε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λάιφινγκ πως «οι εταιρείες δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον αμυντικό βιομηχανικό κλάδο της Ρωσίας διότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες εάν το πράξουν».
Αναλύοντας, ωστόσο, περσινά στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της Ρωσίας, ο οικονομολόγος Μαξίμ Μιρόνοφ κατέληξε πως οι εισαγωγές ημιεπεξεργαστών σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με πριν τον πόλεμο. Τέλος, έρευνα του Reuters και του ερευνητικού κέντρου Royal United Services Institute (RUSI) συμπέρανε πως οι εισαγωγές ηλεκτρονικών ειδών στη Ρωσία ανήλθαν στα 2,6 δισ. δολάρια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2022, εκ των οποίων προϊόντα αξίας 777 εκατ. δολαρίων προέρχονταν δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Texas Instruments και Analog Devices.