THEPOWERGAME
Μετά την Ινδία και το Πακιστάν, το Νεπάλ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το κινεζικό TikTok, προσθέτοντας ότι η κοινωνική αρμονία και η καλή θέληση διαταράσσονται από την «κακή χρήση» της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο και ότι αυξάνεται η ζήτηση για τον έλεγχό της.
Το TikTok έχει ήδη απαγορευτεί είτε μερικώς, είτε πλήρως από άλλες χώρες, με πολλές να επικαλούνται ανησυχίες για την ασφάλεια.
Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Η υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφοριών του Νεπάλ Rekha Sharma δήλωσε ότι η απόφαση για την απαγόρευση του TikTok ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα τη Δευτέρα.
«Οι συνάδελφοι εργάζονται για να το κλείσουν τεχνικά», δήλωσε η Sharma στο Reuters.
Ο πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών του Νεπάλ Purushottam Khanal δήλωσε ότι ζητήθηκε από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να κλείσουν την εφαρμογή.
«Ορισμένοι έχουν ήδη κλείσει ενώ άλλοι θα το κάνουν αργότερα σήμερα», δήλωσε ο Khanal στο Reuters.
Η TikTok δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τέτοιες απαγορεύσεις είναι «λανθασμένες» και ότι βασίζονται σε «εσφαλμένες αντιλήψεις».
Αντιδρά η αντιπολίτευση του Νεπάλ για την απαγόρευση
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Νεπάλ επέκριναν την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι στερείται «αποτελεσματικότητας, ωριμότητας και υπευθυνότητας».
«Υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα υλικά και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ρυθμιστούν και όχι να περιοριστούν», δήλωσε ο Pradeep Gyawali, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό-Λενινιστικό).
Η γειτονική Ινδία του Νεπάλ απαγόρευσε το TikTok μαζί με δεκάδες άλλες εφαρμογές από Κινέζους προγραμματιστές τον Ιούνιο του 2020, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και ακεραιότητα.
Μια άλλη χώρα της Νότιας Ασίας, το Πακιστάν, έχει απαγορεύσει την εφαρμογή τουλάχιστον τέσσερις φορές λόγω του «ανήθικου και άσεμνου», όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της χώρας, περιεχομένου της.