THEPOWERGAME
Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ή κοντά σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία την Παρασκευή, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο ένα σύστημα υγείας που έχει πλημμυρίσει από χιλιάδες τραυματίες και ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Η ισραηλινή κατοχή εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιδρομές σε πολλά νοσοκομεία τις τελευταίες ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, στην τηλεόραση Al Jazeera.
Ο Κίντρα είπε ότι το Ισραήλ στόχευσε το προαύλιο του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας, και υπήρξαν θύματα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς έχει κρυμμένα κέντρα διοίκησης και σήραγγες κάτω από το Αλ Σίφα, ισχυρισμοί που η Χαμάς αρνείται.
Ο στρατός του Ισραήλ δεν σχολίασε αμέσως τη δήλωση του Κίντρα, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.
Η πολύμηνη ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία για την εξόντωση της Χαμάς, μετά την επιδρομή των μαχητών στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, έχει αφήσει τα νοσοκομεία της Γάζας να αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν, καθώς έχουν εξαντληθεί οι ιατρικές προμήθειες, το καθαρό νερό και τα καύσιμα για την τροφοδοσία των γεννητριών.
Εκτός λειτουργίας 18 νοσοκομεία και 40 κέντρα υγείας στη Γάζα έπειτα από βομβαρδισμούς
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 18 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας και 40 άλλα κέντρα υγείας ήταν εκτός λειτουργίας, είτε λόγω ζημιών από τους βομβαρδισμούς, είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την Παρασκευή βίντεο από το Αλ Σίφα, το οποίο το Reuters δεν μπόρεσε να επικυρώσει άμεσα, το οποίο, όπως είπαν, έδειχνε τα επακόλουθα ισραηλινής επίθεσης σε χώρο στάθμευσης όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι και παρακολουθούσαν δημοσιογράφοι.
«Με τα συνεχιζόμενα πλήγματα και τις μάχες κοντά (στο Αλ Σίφα), ανησυχούμε σοβαρά για την ευημερία των χιλιάδων αμάχων εκεί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που αναζητούν ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.
Ο Κίντρα δήλωσε ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι και το παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Νασρ «έχουν γίνει μάρτυρες μιας σειράς άμεσων επιθέσεων και βομβαρδισμών» την Παρασκευή. Είπε ότι τα πλήγματα στους χώρους του νοσοκομείου Al-Rantisi έβαλαν φωτιά σε οχήματα, αλλά είχαν σβήσει εν μέρει.
Εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο της Ινδονησίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε την Παρασκευή ότι σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε τμήματα του νοσοκομείου, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του στενού παράκτιου θύλακα. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη και δεν ανέφερε θανάτους ή τραυματισμούς.
«Η Ινδονησία καταδικάζει για άλλη μια φορά τις άγριες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, ιδίως ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων στη Γάζα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο στη Συρία μετά το πλήγμα UAV στην Εϊλάτ
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε αντίποινα για πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-καμικάζι σε σχολείο στην Εϊλάτ (νότια), που κατ’ αυτόν προήλθε από τη Συρία, έπληξε «την οργάνωση που το διεξήγαγε» στο συριακό έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά χωρίς να αναφερθεί σ’ αυτήν ονομαστικά.
«Σε αντίδραση στο UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στην Εϊλάτ», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν την οργάνωση που διεξήγαγε την επίθεση πριν από λίγο», ανέφεραν μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να αναφέρουν το όνομά της.
Πρόσθεσαν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».
Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε χθες, Πέμπτη, σχολείο στη λουτρόπολη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, γνωστοποίησε νωρίτερα ο Τσαχάλ.
Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις» για να καταστρέψει «υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο».
Μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος, σε αντίδραση σε πυρά προς το Ισραήλ».
Εξάλλου, το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ εμπλέκεται σε πρακτικά καθημερινές εχθροπραξίες με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Το Ισραήλ συμφώνησε «τακτικές τοπικές παύσεις»
Το Ισραήλ συμφώνησε να προχωρήσει σε καθημερινές τετράωρες παύσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε περιοχές της βόρειας Γάζας, δήλωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αποκαλεί τις τετράωρες διακοπές «τακτικές τοπικές παύσεις», που θα τεθούν σε ισχύ σε συγκεκριμένες περιοχές. Μια γειτονιά ή περιοχή θα ειδοποιείται για αρκετές ώρες ότι θα έχει παύση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους στον βορρά να ταξιδέψουν νότια για βοήθεια και ανακούφιση.
Οι παύσεις δεν ισοδυναμούν με κατάπαυση του πυρός και δεν θα επηρεάσουν τη μάχη στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. Τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Περίπου 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα μέσω ενός διαδρόμου εκκένωσης την Πέμπτη, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, σε σύγκριση με 50.000 ανθρώπους την Τετάρτη. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς.
Νετανιάχου: «Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε ούτε να επιβάλουμε κατοχή στη Γάζα»
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρεί «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εξαιρετικά καλά», είπε ο κ. Νετανιάχου, αναφερόμενος στη «μάχη με τους τρομοκράτες στο έδαφος και κάτω από τη γη». «Θα συνεχίσουμε μέχρι την εξάλειψη της Χαμάς» και «δεν θα μας σταματήσει τίποτα», επέμεινε.
«Όρισα τους στόχους, αλλά δεν καθόρισα χρονοδιάγραμμα, διότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο», συνέχισε. «Θα ήθελα να πάρει λίγο χρόνο. Αλλά προχωράμε βήμα-βήμα, μειώνοντας τις απώλειές μας και προσπαθώντας να μειώσουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να μεγιστοποιήσουμε τις απώλειες των τρομοκρατών και, έως τώρα, πιστεύω πως όλα πάνε καλά», υποστήριξε.
Ο πόλεμος ξέσπασε καθώς το Ισραήλ βρισκόταν σε διαδικασία προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την άποψη του κ. Νετανιάχου, η ένοπλη σύρραξη δεν τορπίλισε τη διπλωματική δυναμική και προέβλεψε πως οι συνθήκες θα είναι «ώριμες» για την επανέναρξη των συνομιλιών αφού «καταστραφεί» η Χαμάς.
«Πιστεύω πως θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Στην πραγματικότητα, αφού νικήσουμε, πιστεύω πως θα είναι ακόμα πιο ώριμες», υποστήριξε.
«Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση» και «δεν θα υπάρξει» τέτοια «χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
«Όμως αποδεχθήκαμε να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρόμους» για τη διέλευση των αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε.
Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που σχηματίστηκαν έπειτα από δηλώσεις που έκανε προ ημερών, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του δεν έχει πρόθεση να επιβάλει μακρόχρονη κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να την καταλάβουμε, να επιβάλουμε κατοχή, αλλά να αποκτήσει, όπως κι εμείς, καλύτερο μέλλον», είπε. Πρόσθεσε πως δεν έχει σκοπό να «εκτοπίσει οποιονδήποτε», διαψεύδοντας σενάρια περί εκδίωξης του πληθυσμού του θύλακα.
Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιό του για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, τόνισε ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, για να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί», να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και να «ανοικοδομηθεί».
«Πρέπει να βρούμε μια κυβέρνηση, μια πολιτική κυβέρνηση που θα είναι εκεί», ανέφερε, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος θεωρεί πως πρέπει να τη σχηματίσει. Επέμεινε στο ότι «θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη, που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως είναι η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή που θα πρέπει να να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Η Χαμάς κέρδισε στις εκλογές τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προτού διώξει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπάς, τονίζουν πως για να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να υπάρξει ευρύτερη λύση του Μεσανατολικού.
Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κ. Αμπάς, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS αυτήν την εβδομάδα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει καμιά πρόθεση να επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω σε ισραηλινό άρμα μάχης».
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με απολογισμό 1.400 νεκρούς, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές. Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου εννοεί να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.800 άνθρωποι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.