THEPOWERGAME
Το Ισραήλ καθιστά σαφές για ακόμα μία φορά ότι δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει τον πόλεμο μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς. Παράλληλα, τα στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα είναι το λιγότερο ανησυχητικά, καθώς πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν από υποσιτισμό.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, αναφερόμενος προφανώς στις τετράωρες «παύσεις» που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον. «Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο», είπε ο Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.
Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στον (προσφυγικό) καταυλισμό της Τζενίν», κατά την οποία «σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 τρομοκράτες» και «περισσότεροι από 20 καταζητούμενοι ύποπτοι συνελήφθησαν». Μεταξύ αυτών ήταν και δύο μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ που «πυροβολούσαν» ή «έθεταν σε κίνδυνο» τους στρατιώτες.
Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι κατασχέθηκαν ορισμένα όπλα και διευκρίνισε ότι κατέστρεψε «μια υπόγεια σήραγγα που περιείχε εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους προς χρήση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές: ένας στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, ένας στο Αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, ένας στην Ντούρα και ένας στο Μπέιτ Φάτζαρ, κοντά στη Χεβρώνα.
Ισραήλ: Ψυχολογική τρομοκρατία τα βίντεο της Χαμάς με τους ομήρους
Ο στρατός του Ισραήλ μίλησε επίσης για «ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους» σχετικά με τη δημοσιοποίηση νωρίτερα ενός βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια 70χρονη γυναίκα και έναν έφηβο. Σχεδόν 240 άνθρωποι, Ισραηλινοί αλλά και ξένοι πολίτες, απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι κρατά σχεδόν 200.
Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, γνωστός ως Αμπού Χάμζα, δήλωσε στο βίντεο αυτό ότι η οργάνωσή του κρατά επίσης ομήρους χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Στο βίντεο, οι δύο όμηροι εκφράζουν την επιθυμία να απελευθερωθούν γρήγορα για να ξαναβρεθούν με τους συγγενείς τους και επικρίνουν τη διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό Μπενιάμιν Νετανιάχου.
Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι έτοιμος να απελευθερώσει την 70χρονη «για λόγους ανθρωπιστικούς και υγείας». «Δεν μπορούμε πλέον να της δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζεται λόγω της έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών μέσων επιβίωσης».
Όσον αφορά τον έφηβο, η οργάνωση δηλώνει διατεθειμένη να τον απελευθερώσει «για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της ηλικίας του, παρότι οι φυλακές του κατακτητή είναι γεμάτες από παιδιά» Παλαιστινίων. «Η πρωτοβουλία μας θα λάβει χώρα εάν πληρούνται οι όροι ασφαλείας επί του πεδίου ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του παλαιστινιακού λαού μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ζωή των ομήρων μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Επιπλέον, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης που κρατείτο όμηρος στη Γάζα σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σήμερα.
2,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα στη Γάζα
Όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).
Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε. Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε. Ακόμη και το προσωπικό του WFP που βρίσκεται στη Γάζα δεν έχει αρκετά τρόφιμα. Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με τουλάχιστον 23 αρτοποιεία αλλά μόνο ένα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και πρώτες ύλες. «Λέγονται ιστορίες για ανθρώπους που πήγαν εκεί, στήθηκαν στην ουρά για δέκα μέρες και έφυγαν με άδεια χέρια. Είναι πολύ σοβαρό», είπε η Κιουνγκ-ναν.
Καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί με το Ισραήλ λέει η Χαμάς
Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ. Το στέλεχος της οργάνωσης δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο κανάλι της Χαμάς στο Telegram.
Ο Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς είχαν σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Γάζα. Η επίσκεψη αυτή του Χανίγια στο Κάιρο έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα με Καταριανούς αξιωματούχους στην Ντόχα την πιθανότητα μιας «ανθρωπιστικής παύσης», ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών.
Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί στις προηγούμενες συνομιλίες που οδήγησαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην απελευθέρωση δύο γυναικών που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αυτές που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.