THEPOWERGAME
Ο στρατός του Ισραήλ έχει αναπτύξει τεθωρακισμένα στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Με την υποστήριξη μαχητικών και drones, τα οποία βομβαρδίζουν οτιδήποτε κινείται και χαρακτηρίζεται «στόχος», οι χερσαίες δυνάμεις καταστρέφουν θέσεις της Χαμάς, εστιάζοντας στο λεγόμενο «μετρό της Γάζας», όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται αρκετοί από τους εκατοντάδες ομήρους. «Η Χαμάς θα καταστραφεί» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, την ώρα που ισραηλινά αεροσκάφη ισοπεδώνουν ολόκληρες συνοικίες στην πόλη της Γάζας.
Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους είναι απελπιστική για τους αμάχους, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε συζήτηση για «ανθρωπιστική εκεχειρία», επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός όταν η Χαμάς επιστρέψει τους ομήρους.
Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όταν εξτρεμιστές της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινά κιμπούτς και σε υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Ήταν η πιο φονική επίθεση από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948. Ακολούθησαν ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τον στρατό να ξεκινά μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση. Το αποτέλεσμα είναι οι νεκροί σε αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα να έχουν ξεπεράσει τις 10.300, μεταξύ των οποίων και 4.237 παιδιά.
Παγιδευμένος σε καταφύγιο ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι μάχονται σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια ενός «πολύπλοκου και δύσκολου» πολέμου με τους εξτρεμιστές της Χαμάς. Η νότια διοίκηση του Ισραήλ μάχεται ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα για να «χτυπήσει τον πυρήνα των δυνατοτήτων της Χαμάς», ανέφερε ο υποστράτηγος Γιάρον Φίνκελμαν σε νεότερη δήλωσή του. Και πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «εξοντώνουν τρομοκράτες, ανακαλύπτουν σήραγγες, καταστρέφουν όπλα και συνεχίζουν να προελαύνουν στο κέντρο του εχθρού».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει περικυκλωθεί σε ένα καταφύγιο. Ο υπουργός δεν είπε πού βρίσκεται αυτό το καταφύγιο και δεσμεύτηκε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα τον εξοντώσει. «Πολεμάμε αυτήν την ώρα σε σημαντικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επέστρεψα από εκεί. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι IDF μάχονται στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά του τρόμου. Αυτός είναι ένας πολύπλοκος και δύσκολος πόλεμος και, δυστυχώς, έχει κόστος» είπε.
Δεν υπάρχει χώρος για άλλους τάφους στη Λωρίδα της Γάζας
Σύμφωνα με τη Χαμάς, τα κοιμητήρια στη Λωρίδα της Γάζας είναι «υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για άλλες ταφές». Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πολλαπλασιαστεί από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ και κράτη του Αραβικού Κόσμου.
«Τα αδιάκοπα αιτήματά μας για άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός έμειναν αναπάντητα», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης (7/11) η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός εργαζομένου της σε βομβαρδισμό του Ισραήλ εναντίον προσφυγικού καταυλισμού.
Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA), το οποίο επικαλείται τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 192 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε επίσης από τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μόνο «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». Παράλληλα, όμως, απορρίπτουν το ενδεχόμενο επιβολής «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, οι οποίοι συνεδριάζουν στην Ιαπωνία, σχεδιάζουν να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σταματήστε αυτήν τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας» ζήτησε ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά την εξουδετέρωση της Χαμάς από το Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων ξεκαθάρισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας». «Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ’ αόριστον» δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Ερωτηθείς για το «πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη», ο Ντέρμερ παραδέχτηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε «πως δεν θα πρόκειται για μια κατοχή». Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει πως δεν είναι σύμφωνες σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ. «Εν γένει δεν υποστηρίζουμε μια νέα κατοχή της Γάζας και ούτε το Ισραήλ την υποστηρίζει» σχολίασε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ.
«Ποιος θα διοικεί τη Γάζα; Αν είναι μια παλαιστινιακή δύναμη, η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα για την ευημερία των κατοίκων της και χωρίς να θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε» κατέληξε ο Ντέρμερ.