THEPOWERGAME
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι δραματικές εκκλήσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα και την έλλειψη καυσίμων, που θα μπορούσαν να διακόψουν ζωτικές λειτουργίες στην περιοχή.
Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου. Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».
Aκόμα, ο Γκάλαντ, πρόσθεσε ότι ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θα ελέγχουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας έκανε αυτή τη δήλωση λίγες ώρες αφότου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε ότι το Ισραήλ «για αόριστο χρονικό διάστημα… θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα. Τα σχόλια του Νετανιάχου προκάλεσαν ανησυχίες ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει τον θύλακα μετά τον πόλεμο.
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Νετανιάχου που υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε «σε γενικές γραμμές», η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει την εκ νέου κατάληψη της Γάζας, ούτε και το Ισραήλ». «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή συμφωνούμε με το Ισραήλ ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo της 6ης Οκτωβρίου», είπε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ημέρα πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να είναι ασφαλή και η Γάζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πλέον μια βάση από την οποία θα εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου. Και έτσι, εργαζόμαστε με εταίρους σε διάφορα σενάρια – σχετικά με την προσωρινή διακυβέρνηση, τις παραμέτρους ασφαλείας, τις καταστάσεις ασφάλειας – στη Γάζα μόλις υποχωρήσει αυτή η κρίση».
Γάζα: Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την κατάληψη της από το Ισραήλ
Ερωτηθείς για τα σχόλια του Νετανιάχου που υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ είπε «σε γενικές γραμμές», η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει την εκ νέου κατάληψη της Γάζας, ούτε και το Ισραήλ (υποστηρίζει ένα τέτοιο σενάριο)». «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή συμφωνούμε με το Ισραήλ ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo της 6ης Οκτωβρίου», είπε ο Πατέλ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ημέρα πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να είναι ασφαλή και η Γάζα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πλέον μια βάση από την οποία θα εξαπολύουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου. Και έτσι, εργαζόμαστε με εταίρους σε διάφορα σενάρια, σχετικά με την προσωρινή διακυβέρνηση, τις παραμέτρους ασφαλείας, τις καταστάσεις ασφάλειας στη Γάζα μόλις υποχωρήσει αυτή η κρίση».
Τι συνέβη με την αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς
Όπως αναφέρει ο οργανισμός Ellinikahoaxes Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την “είδηση” της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, μέσα από ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, ισχυριζόμενα πως την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”.
Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε από πληθώρα ελληνικών sites και τηλεοπτικών σταθμών. Ωστόσο, το βίντεο που διακινήθηκε δεν δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο κομβόι του Αμπάς, αλλά ένοπλη σύγκρουση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με εμπόρους ναρκωτικών, που συνέβη στις 7/11 στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα. Τέλος ο ισχυρισμός ότι την υποτιθέμενη επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ” δεν επαληθεύεται, καθώς η ίδια η οργάνωση σε νέα ανακοίνωση διαχώρισε τη θέση της από τα γεγονότα στον καταυλισμό Jalazone.
Πυρετός με τους ομήρους της Χαμάς, αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας
Την ίδια στιγμή που το Ισραήλ έχει εισχωρήσει στη Γάζα, η Χαμάς δηλώνει ότι προσπαθεί να απελευθερώσει μερίδα των ομήρων, αλλά παρεμποδίζεται από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Qassam, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ισχυρίζεται ότι ότι είναι «έτοιμη να απελευθερώσει» 12 αιχμαλώτους, αλλά «η κατάσταση στο έδαφος», δηλαδή οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, «είναι που εμποδίζει την ολοκλήρωσή της». Το Ισραήλ αναφέρει ότι 241 άτομα αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς όταν ξεκίνησε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, ενώ τέσσερις έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, δύο Ισραηλινοί και δύο Αμερικανοί.
Παράλληλα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και τροφίμων στη Γάζα πλησιάζουν σε τραγικό σημείο, ενώ τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί και η έλλειψη καυσίμων. Κανένα από τα 569 φορτηγά βοήθειας που έφτασαν μέχρι στιγμής στη Λωρίδα της Γάζας δεν μετέφερε καύσιμα, δήλωσε ο Γενς Λάερκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
«Όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις κλείνουν και όλο και περισσότερα μέσα που σώζουν ζωές κλείνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Christian Lindmeier, αναφερόμενος στις προμήθειες καυσίμων. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την είσοδο καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά φαίνεται ότι αυτές οι συνομιλίες απέτυχαν.