THEPOWERGAME
Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Μέση Ανατολή, αφού ήχησαν ξανά, σήμερα το απόγευμα, σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, οι σειρήνες του συναγερμού. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, μάλιστα, ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.
Οι IDF ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Προειδοποίηση Νετανιάχου: Κανείς δεν θα είναι ασφαλής
Προειδοποίηση προς την Ευρώπη ότι θα είναι επόμενη, «εάν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου» απηύθυνε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ειδικότερα ο Νετανιάχου μιλώντας σε ξένους πρέσβεις στην Ιερουσαλήμ τόνισε πως: «Εάν η Μέση Ανατολή “πέσει” στον άξονα του τρόμου, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη». Παράλληλα ο Νετανιάχου συμπλήρωσε: «Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς «δεν είναι μια τοπική μάχη. Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη» υποστήριξε.
Ο Νετανιάχου είπε ότι ο αγώνας του Ισραήλ κατά της Χαμάς σαν μια «ευρύτερη μάχη μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας».
«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου» δήλωσε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο σε έναν Μεσαίωνα. Επιδιώκουν να τορπιλίσουν, να εκτροχιάσουν κάθε πρόοδο προς την ειρήνη».
Τέλος, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας «ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».
« Η Χαμάς θα παραμείνει στη Γάζα»
Ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται να δεχτεί μια «κυβέρνηση του Βισύ» σε αυτόν τον θύλακα που ελέγχει.
Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.
«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, ο επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή (σ.σ. το Ισραήλ) και ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε.
«Ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα ζητά ο Μπορέλ
Μια «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων, ζήτησε σήμερα ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ.
Μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών. «Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.
Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης. «Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.
Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών – «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο» , λέγοντας πως αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές.
Έξι ασθενοφόρα με τραυματίες έφθασαν στην Αίγυπτο
Την ίδια στιγμή, έξι ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες έφθασαν σήμερα στην Αίγυπτο προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος, μετά την επανάληψη των απομακρύνσεων από τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό.
Οι τραυματίες αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία στην Αίγυπτο. Η απομάκρυνση ξένων πολιτών, μεταξύ των οποίων 55 Αιγύπτιοι, που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα αναμενόταν να επαναληφθεί επίσης σήμερα, διευκρίνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας ο αξιωματούχος αυτός από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος.
Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ανακοίνωσε το άνοιγμα εκ νέου του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, για την απομάκρυνση ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που σφυροκοπείται από το Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε πρωτοφανούς έκτασης επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού η Χαμάς αποφασίσει να το ξανακλείσει.
Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα εκ νέου από τη δική της πλευρά να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.
Πηγές στην κυβέρνηση της Χαμάς εξήγησαν πως το πέρασμα ξανάνοιξε αφού εξασφάλισε τη συμφωνία του Ισραήλ, χάρη σε αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για τη διέλευση 30 τραυματιών.
Από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος, ασθενοφόρα εισήλθαν προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Την Κυριακή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300 Αμερικανοί μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες και μέλη της οικογένειάς τους απομακρύνθηκαν από την Τετάρτη προς τη Ράφα.
Περίπου 100 Βρετανοί μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
Η Αίγυπτος δηλώνει από την πλευρά της ότι βοήθησε στην απομάκρυνση περίπου 7.000 ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων από τη Λωρίδα της Γάζας.