THEPOWERGAME
Πρωτοφανές για τη Γαλλία. Από σήμερα και για δέκα ημέρες, ο εν ενεργεία υπουργός Δικαιοσύνης θα βρεθεί στο εδώλιο κατηγορούμενος για σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκινά σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CJR), του ειδικού δικαστηρίου που είναι αρμόδιο να εκδικάζει υποθέσεις που βαρύνουν εν ενεργεία υπουργούς για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο Ερίκ Ντυπό-Μορετί, 62 ετών, με 36χρονη καριέρα ποινικολόγου, είναι «γαλήνιος» και «ανυπομονεί» να δώσει εξηγήσεις, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Παρά τις κατηγορίες, ο πρώην τενόρος της δικηγορίας έχει διατηρήσει την εμπιστοσύνη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς το πρόσωπό του. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε επίσης «την πλήρη εμπιστοσύνη» της, επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Κατά την διάρκεια της δίκης του, που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, θα παραμείνει υπουργός σαν να μην συμβαίνει τίποτε, ή σχεδόν: θα ληφθούν μέτρα ώστε να διασφαλισθεί η καλή λειτουργία των δημοσίων αρχών και η συνέχεια του Κράτους, διευκρίνισε κυβερνητική πηγή.
«Θα χρειασθεί τον αναγκαίο χρόνο για να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι «ο μηχανισμός υπάρχει ώστε το υπουργείο να συνεχίσει να λειτουργεί».
Αν κριθεί ένοχος, απειλείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών και επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ, καθώς και με επιπλέον στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και απαγόρευση άσκησης δημόσιου αξιώματος. Στην περίπτωση αυτή, η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θα είναι αναπόφευκτη.
Ο πρώην δικηγόρος, που έχει επιτύχει κατά την διάρκεια της καριέρας του ως ποινικολόγου περί τις 140 απαλλακτικές αποφάσεις, εξ ου και τον προσωνύμιο «αθωωτής», δηλώνει «αθώος» και επαναλαμβάνει ότι το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει τις «συστάσεις» του υπουργείου του ξεκινώντας διοικητικές έρευνες κατά τεσσάρων δικαστών με τους οποίους είχε διαφορές όταν δικηγορούσε.
Η υπόθεση ξεκινά στο τέλος του Ιουνίου 2020, στο περιθώριο της υπόθεσης διαφθοράς «Πολ Μπισμούτ», κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όταν το περιοδικό Le Point αποκαλύπτει ότι η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία ερευνά τηλεφωνικούς λογαριασμούς σειράς δικηγόρων, ανάμεσά τους και του Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, για να βρεθεί το «καρφί» που είχε ενημερώσει τον Σαρκοζί και τον δικηγόρο του Τιερί Ερτσόγκ ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.
Ο Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, στενός φίλος του Τιερί Ερτσόγκ, καταγγέλλει «παράνομη έρευνα».«Ξεπέσαμε στην Δημοκρατία των δικαστών», δηλώνει ο άνθρωπος που εκείνη την εποχή ήταν ένας από τους πλέον προβεβλημένους ποινικολόγους της χώρας και καταθέτει μήνυση.
Η τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ ζήτησε τότε εσωτερική έρευνα. Οταν έγινε υπουργός, ο Ερίκ Ντυπόν-Μορετί ζήτησε στην συνέχεια διοικητική έρευνα κατά δύο δικαστών και της επικεφαλής της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας για να εξακριβώσει ενδεχόμενων προσωπικών ευθυνών.
«Κολοβή δίκη»
Κατά την διάρκεια της έρευνας, ο Ερίκ Ντυπόν-Μορετί, ο οποίος είχε ταραγμένες σχέσεις με τους δικαστές, έχει καταγγείλει «μεροληπτική» δίωξη με στόχο «την αμαύρωση της υπόληψης πρώην δικηγόρου» και την τροφοδότηση της αμφισβήτησης της νόμιμης άσκησης των καθηκόντων του ως υπουργού Δικαιοσύνης.
Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας είναι ένας ημιπολιτικός, ημιδικαστικός θεσμός. Απαρτίζεται από τρεις εφέτες και δώδεκα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου όλων των παρατάξεων. Συχνά επικρίνεται για τον επιεική χαρακτήρα των αποφάσεών του.
Η παραμονή του στο πόστο του κατά την διάρκεια της δίκης του έχει προκαλέσει κύμα επικρίσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
«Είναι ο υπουργός που εποπτεύει τους δικαστές, ο υπουργός μέρους των βουλευτών που θα τον δικάσουν» και ο γενικός εισαγγελέας που θα αγορεύσει εναντίον του «οφείλει ολόκληρη την καριέρα του» στο στρατόπεδο του προέδρου Μακρόν, δήλωσε χθες στο Radio J ο Ολιβιέ Φορ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
«Την ημέρα θα δικάζεται και μετά το βράδυ θα επιστρέφει στο γραφείο του για να διαχειρισθεί τα θέματα της δικαιοσύνης»…αυτό «αφήνει να πλανάται η υποψία», δήλωσε ο Σεμπαστιέν Σενού, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN).