THEPOWERGAME
Διπλωματική ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας πυροδότησαν οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε απάντηση στη συμπεριφορά της οποίας έτυχε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον τελευταίο «δικτάτορα».
Ο διορισμένος, ο εκλεγμένος και ο δικτάτορας
«Καταδικάζουμε σθεναρά την απαράδεκτη, λαϊκίστικη ομιλία του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι και τα άσχημα και ασυγκράτητα σχόλιά του για τον εκλεγμένο μας πρόεδρο» έγραψε σε ένα tweet ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 8, 2021
Απαντώντας σχεδόν ευθέως στον χαρακτηρισμό του Ντράγκι προς τον Ερντογάν, που φέρει πίσω του και όλη τη δυτική αμφισβήτηση για την διαφάνεια της τουρκικής δημοκρατίας.
Εκτός από την έντονη καταδίκη δια στόματος Ντράγκι, η Άγκυρα κάλεσε επίσης το βράδυ της Πέμπτης τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Τι δήλωσε ο Ντράγκι
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε:
«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά.
Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την υπέστη.
Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».
Τουρκική αγένεια
Την κρίση πυροδότησε η συμπεριφορά του τουρκικού πρωτοκόλλου κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο προεδρικό μέγαρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αντί για δύο καθίσματα δίπλα στον πρόεδρο, υπήρχε μόνο ένα, στο οποίο κάθισε ο Σαρλ Μισέλ, αφήνοντας την πρόεδρο της Κομισιόν να καταλήξει, κάπως αμήχανα, σε παρακείμενο καναπέ (εξ ου και το παρατσούκλι SofaGate που έλαβε από το διεθνή Τύπο η όλη ιστορία).
Τα πυρά του Τύπου δέχθηκε και ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος όχι μόνο δεν επέδειξε ευαισθησία εκείνη τη στιγμή, προσφέροντας έστω τη θέση του, αλλά αργότερα δικαιολόγησε τη στάση του Ερντογάν στο facebook, χαρακτηρίζοντάς την μέρος ενός αυστηρού πρωτοκόλλου.
Η Τουρκία πάλι υποστήριξε ότι το τουρκικό πρωτόκολλο ακολούθησε τις οδηγίες της ευρωπαϊκής διπλωματική αποστολής, με την όλη υπόθεση να θεωρείται πιθανό πως θα κόψει κεφάλια στα ευρωπαϊκά γραφεία στην Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε πιο αβρός απέναντι στην θιγμένη Ευρωπαία αξιωματούχο (πολλοί αναρωτήθηκαν αν ο Ερντογάν θα… έκανε τα ίδια στη Μέρκελ).
Ως τεχνοκράτης πάντως, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Τούρκο πρόεδρο, με το χαρακτηριστικό που πολλοί του αποδίδουν κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες.
Δείχνοντας για ακόμη μία φορά την απόσταση συμπάθειας αλλά και ουσίας που χωρίζει Ευρώπη και Άγκυρα.