THEPOWERGAME
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις «κραυγές» για εκεχειρία στη Γάζα, έως ότου απελευθερωθούν και οι τουλάχιστον 240 Ισραηλινοί όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Δε θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε ο Νετανιάχου στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ραμόν στο νότιο Ισραήλ επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση.
Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τιμώρησε τον υπουργό Αμιχάι Ελιγιάχου, που εξέφρασε την πιθανότητα το Ισραήλ να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα στη Γάζα. Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου είχε ανασταλεί από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου «μέχρι νεωτέρας».
Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι νεκροί, 4.800 παιδιά από 7 Οκτωβρίου
Να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.800 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς έκανε επίσης έκκληση στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ή στην Αίγυπτο να εγγυηθούν την ασφαλή απομάκρυνση των τραυματιών από τον θύλακα. «Καλούμε την ICRC να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση για τους τραυματίες, να τους συνοδεύσει και να εγγυηθεί την ασφαλή τους άφιξη στο πέρασμα της Ράφα μέχρι να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αιγύπτου», είπε ο αλ Κούντρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να επιτρέψει η Αίγυπτος σε αιγυπτιακά ασθενοφόρα να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τα νοσοκομεία του θύλακα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία «για να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδό τους».
Ιράν: Oι ΗΠΑ θα πληγούν σκληρά αν δεν υπάρξει εκεχειρία
Yψώνοντας τους τόνους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα «πληγούν σκληρά», αν η Ουάσινγκτον δεν εφαρμόσει εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Η συμβουλή μας προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν άμεσα τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά», είπε ο Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί.
Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συναντήθηκε με τον ηγέτη της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα αφότου αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι οι δυό τους συναντήθηκαν πρόσφατα. Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο Χανίγια, ο οποίος από το 2019 μένει μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, «ενημέρωσε τον Χαμενεΐ για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα καθώς και για τις εξελίξεις στη Δυτική Όχθη».
Χωρίς λεπτομερείς αναφορές για το πότε έγινε η συνάντηση, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim μετέδωσε ότι ο Χαμενεΐ «τόνισε την σταθερή πολιτική της Τεχεράνης να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης κατά των σιωνιστών κατακτητών».
Διπλωματικός πυρετός από Μπλίνκεν: Έκτακτες επισκέψεις σε Κύπρο, Αμπάς
Κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έχει αναλάβει ο Άντονι Μπλίνκεν, με τον ίδιο να προσγειώνεται έκτακτα μέσα στην ημέρα στην Κύπρο, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή. Η συνάντηση θα έχει ως βασικό θέμα συζήτησης την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε νωρίτερα απροειδοποίητη επίσκεψη και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς συνεχίζει την περιοδεία του στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, την ντε φάκτο παλαιστινιακή πρωτεύουσα, κατά την δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου. Ο Μπλίνκεν απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία που έκαναν χθες Άραβες αξιωματούχοι έχοντας ζητήσει ανεπιτυχώς την προηγούμενη ημέρα από το Ισραήλ περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί στην περιοχή αλλά και να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τρόπο που θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς που είναι σύμφωνα με το Ισραήλ ο στόχος του. Οι δύο πολιτικοί είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ο Αμπάς είπε στον Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση εκεχειρία και να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. Επίσης έκανε λόγο για «γενοκτονία» που διεξήχθη στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς και βομβαρδίζει αδιάκοπα το έδαφός της μετά τις 7 Οκτωβρίου.
«Για άλλη μια φορά, συναντιόμαστε κάτω από τις σκληρότερες δυνατές συνθήκες, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον πόλεμο της γενοκτονίας και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα στα χέρια του στρατιωτικού μηχανισμού του Ισραήλ, χωρίς κανέναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αμπάς.
Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για τη μεταφορά της βοήθειας στη Γάζα και την αποκατάσταση των απαραίτητων υπηρεσιών εκεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Ο υπουργός εξέφρασε επίσης την δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν προς την υλοποίηση των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», πρόσθεσε ο Μίλερ.
Οι Μπλίνκεν και Αμπάς «συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι», είπε ο Μίλερ.
Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι μια «αποτελεσματική και εκσυγχρονισμένη Παλαιστινιακή Αρχή» θα ήταν πιο λογικό να κυβερνήσει τελικά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά παραδέχτηκε ότι άλλες χώρες και διεθνείς θεσμοί πιθανόν να έχουν έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας και στην διακυβέρνηση στο μεταξύ.