THEPOWERGAME
Πυρά κατά του Νετανιάχου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο της για την κρίση στη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εγγυήτρια δύναμη στη Γάζα.
Διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς τη Τουρκία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πάγια τακτική του όταν επιστρέφει στην Τουρκία από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.
Ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε κυρίως σε ερωτήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Γάζα. «Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Τον διαγράψαμε τον Νετανιάχου, είπε ο Ερντογάν
Ερωτηθείς αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».
Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας: «Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε. Θα ανακοινώσω την απόφαση για το θέμα αυτό στις επαφές που θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωσή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη το κόμμα του. «Δήλωσα ότι θα υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες για την παραπομπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» ανέφερε, τονίζοντας πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβάλουμε το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρήσουμε τα εγκλήματα πολέμου».
«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρότασή του για εφαρμογή ενός συστήματος εγγυητριών χωρών στο πλαίσιο μίας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό.
«Ο Νετανιάχου δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο με το οποίο μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε τρόπο, τον διαγράψαμε και τον πετάξαμε στην άκρη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
#BREAKING Netanyahu is no longer someone we can talk to, we have crossed him out. I'll decide on this issue after discussions at upcoming OIC summit: Turkish President Erdogan pic.twitter.com/NwMaqWnbLL
— Anadolu English (@anadoluagency) November 4, 2023
Βολές Ερντογάν κατά ΕΕ
Ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στο διεθνές σύστημα αν δεν σταματήσει το Ισραήλ και κληθεί να λογοδοτήσει για τα «εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως είπε σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Haberturk.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην ΕΕ σημειώνοντας ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της Άγκυρας σε αυτή. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο αυτή την περίοδο. Ούτε πρόβαλε, ούτε μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», σημείωσε ο Ερντογάν. «Τι να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που εδώ και πάνω από 50 χρόνια κρατά την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα;», πρόσθεσε.