THEPOWERGAME
Ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις σφοδρές επιθέσεις με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, με τις χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται στις πύλες της πόλης της Γάζας. Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε νέο μπαράζ εκρήξεων, ενώ την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε ισραηλινό drone στον νότιο Λίβανο.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 361 ξένοι υπήκοοι αλλά και ασθενοφόρα με δεκάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους και ξένους υπηκόους πέρασαν στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα, ενώ αναμένεται να ανοίξει και πάλι σήμερα.
Μία λίστα με περίπου 500 ονόματα ατόμων που επιτρέπεται να περάσουν, η οποία συντάχθηκε από την Αίγυπτο, θα αναρτηθεί στη διάβαση, σύμφωνα με το BBC.
Παύση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ζητεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν τάχθηκε χθες, Τετάρτη, υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός, που θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σ’ έναν χρόνο, τον Νοέμβριο του 2024, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αφού γυναίκα φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός». Να σημειώσουμε ότι οι περίπου 200 συγκεντρωμένοι απαίτησαν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (σ.σ.: τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (σ.σ. Aιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, εμφανώς σε άμυνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, προφανώς αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η αμερικανική προεδρία διευκρίνισε επιπλέον πως ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν με τις συγκεκριμένες φράσεις στην πρόσφατη απελευθέρωση δυο Αμερικανίδων οι οποίες κρατούνταν όμηροι της Χαμάς.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, αμάχων ή τραυματιών.
Ο κ. Μπάιντεν έριξε όλο του το βάρος στην υποστήριξη του Ισραήλ κι επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο μήνα, όμως τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξε τόνο σε ορισμένο βαθμό, καθώς η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική από τον ΟΗΕ και μη ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστίνιων αμάχων συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο προχθές, Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διακόπηκαν επανειλημμένα από διαδηλωτές, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως υποστηρίζει τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα τη Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, όπως το βλέπουν.
Η γυναίκα που φώναξε στον πρόεδρο χθες δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ονομάζεται ραβίνος Τζέσικα Ρόζενμπεργκ. Τη συνόδευσε έξω η προεδρική ασφάλεια, ενώ επαναλάμβανε ρυθμικά «κατάπαυση του πυρός τώρα!».
Ο κ. Μπάιντεν είπε πως κατανοεί ότι ο πόλεμος προκαλεί έντονα συναισθήματα. «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης (…) Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής», διαβεβαίωσε. «Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.
195 νεκροί από τους δύο ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως στους δύο βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια προχθές, Τρίτη, και χθες, Τετάρτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άνθρωποι και παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια άλλοι 120.
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Διακηρυγμένος στόχος της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι ο «αφανισμός» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Η Χεζμπολάχ λέει πως κατέρριψε drone του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε drone του στρατού του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας, χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Χεζμπολάχ ανακοινώνει την κατάρριψη ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς ισραηλινού στρατού σε αυτό το στάδιο.
Οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές της Χεζμπολάχ αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο έδαφος του Λιβάνου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 63 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε άμαχοι
MSF: Πάνω από 20.000 τραυματίες ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε χθες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστινίων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαζαρινί.
Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επισήμανε η MSF.