THEPOWERGAME
Ξεκίνησε από το πρωί η διέλευση ξένων ανθρώπων και με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, ενώ παράλληλα το Ισραήλ εντείνει την πολεμική σύρραξη βομβαρδίζοντας τη Γάζα.
Σε ξένους αλλά και άτομα με διπλή υπηκοότητα δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει εκτάκτως για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και περίπου 545 ανθρώπων.
Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας της Αιγύπτου, έως και 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα επιτραπεί να διέλθουν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα σήμερα. Δεύτερη πηγή, που είναι ενήμερη για την συμφωνία και τις απομακρύνσεις, δήλωσε στο Reuters, ότι υπάρχει κατάλογος με έως και 500 κατόχους ξένων διαβατηρίων που θα φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά προσέθεσε ότι δεν αναμένεται όλοι να το επιτύχουν αυτό σήμερα. Η εν λόγω πηγή συμπλήρωσε στο πρακτορείο ότι περίπου 200 άνθρωποι περίμεναν στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων σήμερα το πρωί. Κατάλογος με τα ονόματά τους, την υπηκοότητα και τον αριθμό διαβατηρίου είχε κοινοποιηθεί από την διοίκηση στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης.
Παράλληλα σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο στον τερματικό σταθμό, συνολικά 88 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι αναμενόταν να απομακρυνθούν σήμερα μέσω της Ράφα για να νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία. «Τα παιδιά και ορισμένοι ηλικιωμένοι θα έχουν συνοδούς μαζί τους», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Η Αίγυπτος χρειάζεται να περιθάλψει 4.000 τραυματίες από τη Γάζα
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε στο AFP ότι οι υπηρεσίες του υπέβαλαν στην Αίγυπτο κατάλογο με 4.000 τραυματίες που χρειάζονται περίθαλψη, η οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να αναχωρήσουν εντός των προσεχών ημερών διότι έχουν ανάγκη να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν στη Γάζα. Θα πρέπει να σώσουμε τη ζωή τους», πρόσθεσε.
Η Αίγυπτος έχει ετοιμάσει νοσοκομείο εκστρατείας στο Σέιχ Ζουγάγεντ στο Σινά, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Επίσης δέκα ασθενοφόρα είχαν σταλεί στη Ράφα αναμένοντας αυτούς που θα απομακρυνθούν.
Κλιμακώνει τις επιθέσεις το Ισραήλ, «θα νικήσουμε» δηλώνει ο Νετανιάχου
Την ίδια στιγμή που το Ισραήλ επεκτείνει τις επιθέσεις προς τη Λωρίδα της Γάζας και αναπτύσσει πυραυλοφόρες κορβέτες στην Ερυθρά Θάλλασσα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι μακρύς αλλά νικηφόρος, σε μια δήλωση στην οποία εκφράζει επίσης τη θλίψη του για τις αυξανόμενες απώλειες σε στρατιωτικό επίπεδο.
«Είμαστε σε έναν σκληρό πόλεμο. Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Υπόσχομαι σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: θα ολοκληρώσουμε το έργο. Θα συνεχίσουμε έως τη νίκη».
Ανησυχίες για την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο
Οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσαν και την ανάπτυξη πυραυλοφόρων κορβετών στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμπλοκής της Σαουδικής Αραβίας στη σύγκρουση.
Η πιο άμεση διαδρομή για οποιονδήποτε πύραυλο ή drone που εκτοξεύεται από την Υεμένη περνά από τη δυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεχίζοντας πάνω από την Ιορδανία και μέσα στο Ισραήλ. Ο Σαουδάραβας αναλυτής Αζίζ Αλγασιάν δήλωσε ότι το Ριάντ θα πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η σύγκρουση να επεκταθεί εντός των συνόρων της χώρας.
«Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει τη δυναμική να θέσει τους Σαουδάραβες σε μια θέση που θα χρειαστεί να επιλέξουν πλευρά μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ιράν», εκτίμησε. «Εκτιμώ ότι οι Σαουδάραβες θέλουν να το αποφύγουν αυτό».
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, μακροχρόνιοι εχθροί, συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις νωρίτερα φέτος. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι 7 πολίτες όμηροι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ανάμεσά τους και τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων.
Παράλληλα στην Υεμένη επικρατεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σχετική ηρεμία, στο πλαίσιο προσπάθειας του ΟΗΕ για ειρήνευση για αυτό και η Σαουδική Αραβία διεξάγει συνομιλίες με τους Χούθι, καθώς επιθυμεί να απεμπλακεί από τον πόλεμο και να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική.
Ιράν: «Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης ενδέχεται να αναλάβουν περαιτέρω δράση»
Να σημειωθεί ότι οι Χούθι ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» που αντιτίθεται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και ο οποίος έχει εξαπολύσει σειρά επιθέσεων στην περιοχή. Ιρακινές πολιτοφυλακές, υποστηριζόμενες από το Ιράν, επιτίθενται εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις στη μεθόριο.
Οι Χούθι έχουν επιδείξει τις ικανότητες των πυραύλων και των drones τους εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός κατηγορεί το Ιράν ότι εξοπλίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τους σιίτες αντάρτες, όμως οι ίδιοι το διαψεύδουν και αναφέρουν ότι αναπτύσσουν δικά τους όπλα.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρα στη θαλάσσια περιοχή ως μέσο αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα. Εξάλλου σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε πυραυλοφόρες κορβέτες στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι. Το Ιράν έχει επισημάνει ότι δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου. Όμως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν επεσήμανε χθες ότι οι σύμμαχοι της Τεχεράνης ενδέχεται να αναλάβουν περαιτέρω δράση.
«Αντιστασιακές ομάδες δεν θα μείνουν σιωπηλές μπροστά στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ προς το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε. «Δεν θα περιμένουν τη συμβουλή κανενός, αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, καμία πλευρά δεν θα γλιτώσει από τις συνέπειες», προειδοποίησε κατά τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ. Ο Σαρί κατηγόρησε το Ισραήλ για την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι «ο κύκλος των συγκρούσεων» στην περιοχή επεκτείνεται «από τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του».
Οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα». Ο Μοχανάντ Χάγκε Άλι του Carnegie Middle East Center εκτίμησε ότι προς το παρόν οι επιθέσεις των Χούθι «κυρίως στέλνουν ένα μήνυμα, παρά να αποτελούν πραγματική στρατιωτική απειλή». «Ο κίνδυνος για το Ισραήλ θα είναι αν υπάρξει πλήρης δέσμευση (σ.σ. των δυνάμεων εναντίον του), με πολλές εκτοξεύσεις ρουκετών από όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που θα έφερνε στα όριά της την αντιαεροπορική άμυνά του», εξήγησε.