THEPOWERGAME
Σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, πυραυλοφόρες κορβέτες αναπτύχθηκαν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον στρατό φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Saar να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο, καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα προκαλεί αντίποινα από δυνάμεις ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν και φίλα προσκείμενες στη Χαμάς σε άλλα μέρη της περιοχής.
Ισραήλ: «Παραδίνεται στην τρομοκρατία η Βολιβία»
Νέα μέτωπα ανοίγει και σε διπλωματικό επίπεδο το Ισραήλ, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει σήμερα «παράδοση στην τρομοκρατία» την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βολιβίας πως προχωρεί στη διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων.
«Η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι παράδοση στην τρομοκρατία και στο καθεστώς των αγιατολάδων του Ιράν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ μέσω X (του πρώην Twitter), προσθέτοντας πως η Λα Πας «ευθυγραμμίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».
Η κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ «σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης» στη Λωρίδα της Γάζας.
Άνοιξε η μεθοριακή διάβαση της Ράφα
Δεκάδες ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα έφυγαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά για τη διέλευση ανθρώπων, κατά την 26η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.
Σε αυτούς δόθηκε άδεια να εισέλθουν στον τερματικό σταθμό γύρω στις 09:45 ώρα Ελλάδος, μετά την ανακοίνωση από τις αιγυπτιακές Αρχές ότι η μεθοριακή διάβαση θα ανοίξει κατ’ εξαίρεση, για να επιτραπεί η διέλευση σχεδόν 90 Παλαιστίνιων τραυματιών και σχεδόν 450 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και ξένων.
«Μια πρώτη ομάδα κατόχων ξένων διαβατηρίων θα διασχίσει σήμερα τον τερματικό της Ράφα προς την Αίγυπτο», είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP αξιωματούχος των Αρχών που είναι αρμόδιες για το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της Χαμάς.
Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα αναμενόταν να ανοίξει σήμερα. «Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα είναι πιθανόν να ανοίξει σήμερα για μια πρώτη ομάδα ξένων πολιτών», επισήμαινε.
«Βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν Βρετανούς πολίτες μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν», προσέθετε στην ανάρτησή του ο Κλέβερλι.
Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ για το μέλλον της Γάζας
Ταυτόχρονα με τις πολεμικές συγκρούσεις, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας στην περίπτωση που η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκδιωχθεί από την εξουσία, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Μιλώντας στην Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας, ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν επιθυμεί να το πράξει ούτε το Ισραήλ. Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών, τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτήν τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.
«Σε κάποια δεδομένη στιγμή αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», εκτίμησε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που διακόπηκε πολλές φορές από τις φωνές των διαδηλωτών, που ζητούσαν να «σώσετε τα παιδιά της Γάζας».
Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση, όσο και στην ασφάλεια», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον συνομιλεί με το Ισραήλ και άλλες χώρες στην περιοχή για το πώς θα κυβερνηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας στην περίπτωση που το Ισραήλ νικήσει στο πεδίο της μάχης, ωστόσο δεν έχει προκύψει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται από τις δύο χώρες είναι το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Γάζα μια πολυεθνικής δύναμης, στην οποία θα συμμετέχουν και αμερικανικά στρατεύματα, ή την προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του παλαιστινιακού θύλακα από τον ΟΗΕ, όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg.
Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι δεν συζητείται, ούτε εξετάζεται η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης. Κάποιοι από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανησυχούν για το γεγονός ότι, αν και το Ισραήλ ενδέχεται να καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για να επιφέρει μόνιμο πλήγμα στη Χαμάς, ακόμη δεν έχει διαμορφώσει μια στρατηγική αποχώρησης.
«Είχαμε πολύ προκαταρκτικές συζητήσεις για το πώς μπορεί να είναι το μέλλον της Γάζας», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι μελλοντικά το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικών συζητήσεων. Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Ισραήλ την Παρασκευή, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Εκεί «θα συναντηθεί με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης και θα πραγματοποιήσει κι άλλες επισκέψεις στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε ήδη πραγματοποιήσει μια μαραθώνια περιοδεία στην περιοχή, επισκεπτόμενος δύο φορές το Ισραήλ. Εξάλλου, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, στον οποίο επανέλαβε την αμερικανική στήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ζητώντας ωστόσο από τη χώρα να λάβει «μέτρα για να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούνται στους αμάχους», όπως επισήμανε σε ξεχωριστή του ανακοίνωση ο Μίλερ.