THEPOWERGAME
Ένα ακόμη ρόλο των υπόγειων τούνελ στη Γάζα αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, καθώς όπως επισημαίνεται η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς χρησιμοποιεί τις υπόγειες σήραγγες και για να κρύβει τις προμήθειες με εφόδια και τρόφιμα που μπορεί να φτάνουν για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες πολέμου.
Διάφορες πηγές από τη Δύση αλλά και από τον αραβόφωνο κόσμο επιβεβαιώνουν πως η Χαμάς μπορεί να αποθηκεύει στα τούνελ προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων, στερώντας τα από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν απελπιστική ανάγκη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η τρομοκρατική οργάνωση εργαζόταν χρόνια ολόκληρα για να ανοίξει δεκάδες χιλιόμετρα υπόγεια τούνελ κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Εκεί έχει δημιουργήσει αποθήκες με σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για τη διεξαγωγή μίας μακράς και σκληρής μάχης.
Η Χαμάς διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμων για οχήματα και ρουκέτες, κρύπτες με πυρομαχικά, εκρηκτικά και υλικά για την παραγωγή και άλλων και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Για του λόγου το αληθές, ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί μεταξύ 35.000 και 40.000 μελών, διαθέτει αρκετά αποθέματα, για να συνεχίσει τον πόλεμο για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό.
Οι πηγές των NYT, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισαν ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από πηγές με γνώση της κατάστασης, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλα μέσα πληροφοριών.
Τα αποθέματα συνήθως διατηρούνται υπόγεια, όπως είπαν, και προειδοποίησαν ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβείς λεπτομέρειες για τις προμήθειες της Χαμάς.
Μάλιστα, μία από τις ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς, ανέφερε ότι τους παρείχαν φάρμακα, σαμπουάν και προϊόντα γυναικείας υγιεινής.
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσεύρετα αυτή τη στιγμή στη Γάζα, καθώς, πριν από δύο εβδομάδες, το Ισραήλ, με τη βοήθεια της Αιγύπτου, επέβαλε πλήρη αποκλεισμό μετά την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου. Οι πηγές των NYT, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, τόνισαν ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται από πηγές με γνώση της κατάστασης, υποκλοπές επικοινωνιών και άλλα μέσα πληροφοριών.