THEPOWERGAME
Το ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη του Μέιν ολοκληρώθηκε, καθώς ο ένοπλος εντοπίστηκε νεκρός το βράδυ της Παρασκευής (27/10). Πριν από δύο 24ωρα είχε σκορπίσει τον θάνατο, αφαιρώντας τη ζωή σε 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε. «Είναι νεκρός (…) Η πολιτειακή αστυνομία του Μέιν εντόπισε το πτώμα» δήλωσε η κυβερνήτρια Τζάνετ Μιλς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, έφεδρος του στρατού, αυτοκτόνησε με όπλο, σύμφωνα με τον Μάικλ Σόσακ, αξιωματούχο αρμόδιο για τη δημόσια ασφάλεια στην πολιτεία Μέιν. Οι αρχές δεν ήταν σε θέση να πουν πότε ο μακελάρης έβαλε τέλος στη ζωή του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά εκτίμηση για τα κίνητρα του δράστη της σφαγής. Φέρεται να είχε ιστορικό ψυχικών παθήσεων και είχε εισαχθεί σε ψυχιατρείο για δυο εβδομάδες το καλοκαίρι, προτού πάρει εξιτήριο.
Το βράδυ της Τετάρτης, οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι, ο ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε αίθουσα μπόουλινγκ στην πόλη Λιούιστον. Περίπου 10 λεπτά αργότερα πυροβόλησε σε εστιατόριο – μπαρ σε αυτήν την πόλη που αριθμεί 36.000 κατοίκους. Το πτώμα του βρέθηκε κοντά σε ποταμό στο Λίσμπον Φολς, περίπου 20 λεπτά από τη Λιούιστον. Το όχημά του εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το κέντρο ανακύκλωσης στο οποίο εργαζόταν ως την πρόσφατη απόλυσή του.
Το βράδυ στο Λίσμπον Φολς δρόμοι που οδηγούσαν στον ποταμό Αντροσκόγκιν είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία, διαπίστωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου. «Απόψε, οι κάτοικοι του Μέιν μπορούν να πάρουν συλλογική ανάσα ανακούφισης», σχολίασε μέσω X (πρώην Twitter) η γερουσιαστής της πολιτείας Σούζαν Κόλινς, διευκρινίζοντας πως ειδοποιήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως «βρέθηκε ο δράστης των ειδεχθών επιθέσεων στη Λιούιστον».
Χθες το απόγευμα, καθώς συνεχιζόταν το ανθρωποκυνηγητό, οι αρχές ανακοίνωναν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τους κατοίκους, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση παρέμενε «επικίνδυνη» και καλώντας τους να συνεχίσουν να «επαγρυπνούν».
Βαρύς απολογισμός από το mass shooting του ενόπλου στο Μέιν των ΗΠΑ
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αίθουσα μπόουλινγκ, άλλοι οκτώ στο εστιατόριο, ενώ τρεις τραυματίες υπέκυψαν σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν. Τα θύματα ήταν μεταξύ 14 και 76 ετών. Ανάμεσά τους ένας πατέρας και ο γιος του, 44 και 14 ετών, καθώς και ένα ζευγάρι 73 και 76 ετών.
Επίσης, κέντρο εκπαίδευσης κωφών, με έδρα μικρό νησί 45 λεπτά με το αυτοκίνητο νότια της Λιούιστον, υπέστη πολύ βαρύ χτύπημα: ανάμεσα στους νεκρούς στο «Schemengees bar and Grille» ήταν τέσσερις άνθρωποι που συνδέονταν με το εκπαιδευτικό ίδρυμα -πρώην μαθητές, μέλη του διδακτικού προσωπικού και συγγενείς, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του ιδρύματος, η Κάρεν Χόπκινς. Οι τέσσερις είχαν βρεθεί το βράδυ της Τετάρτης για να συμμετάσχουν σε αγώνα cornhole, αμερικανικού δημοφιλούς παιγνιδιού, πρόσθεσε.
Η σφαγή της Τετάρτης ήταν η χειρότερη στις ΗΠΑ έπειτα από το μακελειό σε σχολείο του Ουβάλντε στο Τέξας, όπου έφηβος δολοφόνησε 19 μικρά παιδιά και δύο δασκάλες τον Μάιο του 2022.
Έκκληση Μπάιντεν για την οπλοκατοχή
Καταδικάζοντας την «τραγική» όσο και «παράλογη» πράξη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε για άλλη μια φορά από το Κογκρέσο να υιοθετήσει την «απαγόρευση των τουφεκιών εφόδου». Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον, καθώς τα πανίσχυρα λόμπι όπλων έχουν μπλοκάρει επανειλημμένα τις διαδικασίες στο Κογκρέσο.
Οι Αμερικανοί δεν αξίζουν να ζουν έτσι», υπογράμμισε χθες βράδυ ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, κάνοντας λόγο για «δυο δραματικές ημέρες».
Το τίμημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά οι Αμερικανοί. Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) από κατοίκους: Ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.
Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.
Το Μέιν, ωστόσο, είναι από τις πολιτείες όπου ο δείκτης των ανθρωποκτονιών συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους στη χώρα. Οι 18 νεκροί της Τετάρτης είναι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Everytown for gun safety», αριθμός που ξεπερνά τον ετήσιο μέσο όρο ανθρωποκτονιών με τη χρήση όπλων εκεί.