THEPOWERGAME
Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι στο Ισραήλ προτιμούν ο στρατός να περιμένει και να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (27/10). Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη στάση της ισραηλινής κοινής γνώμης, η οποία συνδέεται άμεσα με την τύχη των εκατοντάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξοντώσει τη Χαμάς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό κίνημα στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων. Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας και έχει αυξήσει τις επιδρομές του με άρματα μάχης και πεζικό.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Maariv, στην ερώτηση αν το Ισραήλ θα πρέπει να κλιμακώσει αμέσως τις επιθέσεις του και να προχωρήσει σε ευρεία χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα:
- Το 29% των ερωτηθέντων απάντησε «ναι»,
- το 49% εκτιμά ότι «θα ήταν καλύτερα να περιμένει» και
- το 22% δηλώνει αναποφάσιστο.
Η εφημερίδα επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά διαφέρουν από αυτά προηγούμενης δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και είχε βρει ότι το 65% των ερωτηθέντων στήριζε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Γάζας.
«Από την ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει ότι (οι απαντήσεις) δεν χωρίζονται με βάση το πολιτικό στρατόπεδο ή τη δημογραφία και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο θέμα των ομήρων, το οποίο βρίσκεται τώρα στην κορυφή της ατζέντας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε αυτήν την αλλαγή (της κοινής γνώμης)», έγραψε η Maariv.
Η Χαμάς άφησε στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ελεύθερους τέσσερις από τους ομήρους που κρατά στη Γάζα, ενώ χώρες της περιοχής μεσολαβούν για να πετύχουν την απελευθέρωση περισσοτέρων.
Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες έφοδοι από τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, drones και μαχητικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο «στοχευμένων επιδρομών», την ώρα που άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει η μεγάλη χερσαία επιχείρηση για την εξουδετέρωση του δικτύου της Χαμάς.
Το BBC και ο Guardian έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν τεθωρακισμένα να μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με πεζικό και λίγη ώρα αργότερα να αποχωρούν. Παράλληλα με αυτές τις σύντομες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, τόσο το πυροβολικό όσο και η αεροπορία του Ισραήλ συνεχίζουν να σφυροκοπούν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών και κέντρα διοίκησης της Χαμάς. Μεταξύ των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είναι και τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, όπως ο Μπαρούντ, ο οποίος «συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών». Νεκροί είναι επίσης και τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού υπογραμμίζεται ακόμη πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο νότιο Ισραήλ.
Νεκροί 50 όμηροι από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα. Μία πρώην όμηρος δήλωσε ότι κρατούνταν μαζί με τουλάχιστον 20 άλλους σε υπόγεια σήραγγα της Χαμάς και σε ένα συγκρότημα υπόγειων καταφυγίων που βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, το μέλος της Χαμάς Αμπού Χαμίτ δήλωσε πως η εξτρεμιστική οργάνωση δεν μπορεί να απελευθερώσει τους ομήρους μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν την Πέμπτη (26/10) πλήγματα εναντίον δύο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά τη 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Συρία είχαν αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να αυξηθεί κατά 1 δολάριο.
Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Μόλις 62 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας εισήλθαν το τελευταίο τετραήμερο από τη Ράφα, όταν πριν από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού ο μέσος όρος ήταν 500 φορτηγά ημερησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Τα τελευταία φορτία τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών που έφθασαν από την Αίγυπτο έχουν ήδη διανεμηθεί σε νοσοκομεία και εκτοπισμένους στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος πολιορκείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Τα καύσιμα, που χρειάζονται απεγνωσμένα για τη λειτουργία γεννητριών, εξακολουθούν να απαγορεύονται από τις ισραηλινές Αρχές», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Ως αποτέλεσμα, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έχει εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων του και άρχισε να περιορίζει σημαντικά τις δραστηριότητές του».
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Λιν Χέιστινγκς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξακολουθούν να προειδοποιούν τους αμάχους στην πόλη της Γάζας ότι κινδυνεύουν όσοι παραμείνουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, η Χέιστινγκς επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν να εκκενώσουν την πόλη, αφού είτε δεν έχουν πού να πάνε, είτε αδυνατούν να μετακινηθούν.
«Όταν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι βομβαρδίζονται, όταν άμαχοι στον βορρά αλλά και στον νότο εγκλωβίζονται σε εχθροπραξίες, όταν δεν έχουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους, όταν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την επιστροφή τους, στους ανθρώπους αυτούς, δεν απομένει τίποτε άλλο πέρα από ανέφικτες επιλογές», είπε η Χέιστινγκς. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.
Υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται» και να έχουν τη δυνατότητα επιλογής: να μετακινηθούν ή να παραμείνουν. «Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, περίπου 1,4 εκατ. από τους περίπου 2 εκατ. Παλαιστινίους που βρίσκονται στη Γάζα είναι εκτοπισμένοι και 629.000 φιλοξενούνται σε καταφύγια της UNRWA.