THEPOWERGAME
O συνιδρυτής του PayPal, Πίτερ Τίελ, θεωρείται υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, όμως σε συνέδριο συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, εξέφρασε ανησυχίες ότι μπορεί το Bitcoin να υπονομεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα, λειτουργώντας ως οικονομικό όπλο της Κίνας.
Ο Τίελ κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο πιο αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα. Η σχετική συζήτηση είναι άλλωστε ανοιχτή στις ΗΠΑ, ακόμη και αν φωνές όπως αυτή του Τίελ θεωρούνται ακραίες.
Ο Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής του PayPal, της Palantir Technologies και του Founders Fund και ο πρώτος που επένδυσε στο Facebook συμμετείχε σε διαδικτυακό συνέδριο του συντηρητικού Richard Nixon Foundation.
Ο Μάικ Πομπέο υποψήφιος για το χρίσμα;
Ο Τίελ είναι ταυτόχρονα ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Ρεπουμπλικανών και ίσως η ταυτόχρονη παρουσία στο συνέδριο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο δεν είναι τυχαία. Με δεδομένο πως ο Τίελ, ο οποίος είχε χρηματοδοτήσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, φέρεται να αναζητεί τον «διάδοχό» του ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους για το χρίσμα από τους πρώην συνεργάτες του πρώην προέδρου.
Η κοινή εμφάνιση με τον Πομπέο έχει σημασία για την προεδρική κούρσα των Ρεπουμπλικανών για το 2024. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρείται πιθανός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και ο Τίελ έχει ήδη διαμηνύσει πως προτίθεται να χρηματοδοτήσει υποψηφιότητες που είναι προσκείμενες στη γραμμή Τραμπ.
Τί είπε για το Bitcoin και την Κίνα
«Αναρωτιέμαι σε αυτό το σημείο, αν δεν θα έπρεπε κανείς να βλέπει επίσης το Bitcoin ως μέρος ενός κινεζικού οικονομικού όπλου εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τίελ, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση, που ήταν κλειστή για τα μέλη μόνο του Richard Nixon Foundation.
«Απειλεί το χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας, αλλά ιδιαίτερα απειλεί το δολάριο», σημείωσε, εκτιμώντας πως αν η Κίνα αγοράζει σε Bitcoin αποβλέποντας στη μελλοντική αύξηση της τιμής του, τότε «από γεωπολιτικής πλευράς, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέσουν κάποια πιο σκληρά ερωτήματα σχετικά με το πως ακριβώς αυτό λειτουργεί».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ιντερνετικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν.
Πυρά και κατά Google, Αpple, TikTok
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αμερικανικές σχέσεις με την Κίνα, ενώ ο Τίελ επέκτεινε την κριτική του και προς την Alphabet Inc., μητρική της Google, την οποία είχε και στο παρελθόν κατηγορήσει ότι υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον κολοσσό πως κάνει τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.
Ο Τίελ είχε εγκαταλείψει τη Silicon Valley το 2018, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει σε περισσότερους ελέγχους τις λεγόμενες BigTech. Εκτός από τη Google, έχει στρέψει τα πυρά του και κατά της Apple Inc., κατηγορώντας την επειδή έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Κίνα.
Ζήτησε επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok της κινεζικής ByteDance Ltd., όπως έχει κάνει η Ινδία, με το αιτιολογικό ότι συλλέγει προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Να σημειωθεί πως ο Τίελ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Facebook Inc., η οποία έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το TikTok πως αποτελεί απειλή για τις αμερικανικές αξίες!
Πάντως ο Ρεπουμπλικανός Τίελ και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και το Facebook για την απόφασή του να μπλοκάρει το λογαριασμό του προέδρου Τραμπ μετά από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, χαρακτηρίζοντάς την «λογοκρισία».