THEPOWERGAME
Γαλλικό πλωτό νοσοκομείο στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας ο Εμμανουέλ Μακρόν με σκοπό να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης για τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών όλο και μεγαλώνει από τη σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς.
Το πλοίο Tonnere αναχώρησε από το λιμάνι της Τουλόν, στη νότια Γαλλία, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας). Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ένα πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πάει να «υποστηρίξει τα νοσοκομεία» της Γάζας.
Επιπλέον, ένα γαλλικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί επίσης την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να παραδώσει ιατρικό υλικό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι «θα ακολουθήσουν άλλα». Η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο εδώ και μέρες προτού περάσει με το σταγονόμετρο στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, του μόνου που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.
Το «Tonnerre» είναι μεγάλο πολεμικό πλοίο της κλάσης Mistral. Τα πλοία αυτά έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι «αμφίβια ελικοπτεροφόρα και ικανά να διεξάγουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ακόμη και απομάκρυνσης ασθενών και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα», σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.
Παράλληλα ο Μακρόν υποστήριξε ότι μια μαζική χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν λάθος, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς «να προστατέψει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ».
«Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος (…) για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει σε μακροχρόνια βάση το Ισραήλ και γιατί δεν συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ακόμη με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν πριν αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Γάζα: Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και τραυματιών
Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 44 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό τοποθεσίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σχολείο της UNRWA στη Ράφα, κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.
Το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 4.600 άνθρωποι, υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την επίθεση. Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει πως άλλοι τρεις υπάλληλοί της σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 38 τον αριθμό των εργαζομένων της UNRWA που έχουν βρει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.
Eπιπλέον σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από σημερινά ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ θα καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
Από την άλλη το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.
Βασική ανησυχία είναι η ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέφεραν οι πηγές της εφημερίδας. Ο αμερικανικός στρατός και άλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπουν στο στόχαστρο ενόπλων οργανώσεων όταν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ επισπεύδουν την ανάπτυξη σχεδόν 12 αντιαεροπορικών συστημάτων στην περιοχή.
Πάνω από τους μισούς ομήρους της Χαμάς είναι ξένης υπηκοότητας
Τέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι περισσότεροι από τους 220 αιχμαλώτους που η Χαμάς κρατά ομήρους στη Γάζα είναι υπήκοοι άλλων χωρών. Ειδικότερα, ανέφερε πως 138 όμηροι έχουν διαβατήρια από 25 χώρες του κόσμου.
Εξ αυτών, 54 είναι Ταϊλανδοί, 15 Αργεντινοί, 12 Γερμανοί, 12 Αμερικανοί, έξι Γάλλοι, έξι Ρώσοι και πέντε Νεπαλέζοι. Αρκετοί έχουν διπλή υπηκοότητα, επισημαίνεται. Στη λίστα των ομήρων της Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης δύο Τανζνοί, δύο Φιλιππινέζοι, ένας Κινέζος και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ισραηλινής κυβέρνησης.