THEPOWERGAME
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, καθώς επίσης και τα Ηνωμένα Έθνη, να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν, ζήτησε επίσης από τις αραβικές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ισραήλ ή να σταματήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, ο Χαμντάν ζήτησε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να περάσουν στον θύλακα καύσιμα και ειδικά μηχανήματα για την απομάκρυνση των ερειπίων.
Από τη Ραμάλα, η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ Κάιλα είπε ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τρία νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για να λειτουργήσουν τις γεννήτριές τους. Η Αλ Κάιλα τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα ανάγκη να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες και οι ασθενείς για νοσηλεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.
Ο Γκουτέρες καταδικάζει τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.
«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.
«Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.
Η διεθνής βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο μέσω της Αιγύπτου όμως σε πολύ ανεπαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε αυτή τη φτωχή περιοχή που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Είναι μία σταγόνα βοήθειας σε έναν ωκεανό αναγκών», προειδοποίησε ο Γκουτέρες στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας που σπάνια είναι τόσο γεμάτη.
«Εξάλλου, τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί. Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών», επέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
«Ασυγχώρητη» η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλει ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών
Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια ενωμένη θέση για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι «ασυγχώρητη», κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι.
Καταγγέλλοντας τις «σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ», ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει»: «η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη», δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;» πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι συχνά διχασμένο ως προς το ισραηλινο-παλαιστινιακό θέμα, απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία». Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο αυτό που καταδίκαζε «κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, κάτι που ήταν απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.