THEPOWERGAME
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, περιέγραψε την Τρίτη την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας ως ένα μείγμα «φωτός και σκιάς», παραπέμποντας σε παρεμφερή φράση για τη ζωή στο μυθιστόρημα «Αννα Καρένινα» του Λέων Τολστόι. «Η ανάκαμψη από τη βαθύτερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο έχει ξεκινήσει χάρις στην έναρξη των εμβολιασμών και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου του ΔΝΤ. Παράλληλα, όμως, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν θα πρέπει να μείνουν πίσω σε έναν κόσμο που η πολιτική των εμβολιασμών είναι συνώνυμη με την οικονομική πολιτική.
Στο πλαίσιο των εαρινών εκθέσεών του, το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη επιβολής φόρου στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα για την καταπολέμηση της ανισότητας, ενώ η Γκεοργκίεβα μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ελάχιστου φόρου μεταξύ των κυβερνήσεων. Προηγουμένως, οι G20, δηλαδή τα είκοσι ισχυρότερα κράτη του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Η Γαλλία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη συζητούν πρόταση των ΗΠΑ για την επιβολή ελάχιστου φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, προτείνουν έναν κατώτατο φορολογικό συντελεστή στο 21% αντί του 12,5% που έχει συζητηθεί μεταξύ σχεδόν 140 χωρών του ΟΟΣΑ.
Γκεοργκίεβα: Μέτρα για ίσες ευκαιρίες στα εμβόλια
Η Γκεοργκίεβα παρότρυνε τους κυβερνώντες να λάβουν μέτρα ώστε να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες στην παραγωγή και τη διανομή των εμβολίων για να καταφέρει ο αναπτυσσόμενος κόσμος να ξεπεράσει την πανδημική κρίση μαζί με τις ανεπτυγμένες χώρες. «Ο φαρμακευτικός κλάδος παρείχε εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων να πράξουν ανάλογα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κεντρικών τραπεζών όταν έρθει η στιγμή του περιορισμού των μέτρων στήριξης που εφαρμόζονται ιδιαίτερα στις ισχυρότερες οικονομίες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες αλυσιδωτές αντιδράσεις στον αναδυόμενο κόσμο.
Η ανισότητα έχει θορυβήσει τους κυβερνώντες καθώς έχει επιδεινωθεί μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα είναι κατά 3% μικρότερη το 2024 λόγω της πανδημίας καθώς ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν έχει τα περιθώρια να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες στον βαθμό που μπορούν οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας χάρις στο πακέτο των 1,9 τρις δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν.