THEPOWERGAME
Ο αμυντικός κλάδος των ΗΠΑ καλείται να επιταχύνει την παραγωγή του για τον εξοπλισμό του Ισραήλ σε μια περίοδο που είναι ήδη πιεσμένο το σύστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα οι ανάγκες της Ουκρανίας, η οποία αμύνεται στη ρωσική εισβολή, είναι διαφορετικές από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Όμως, το Πεντάγωνο θα πρέπει να προστατεύσει τα αποθέματά του, ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει επίσης η Ευρώπη με τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας.
Ειδήμονες τονίζουν στους Financial Times πως σήμερα η Ουκρανία ζητά κυρίως άρματα μάχης ενώ το Ισραήλ πυρομαχικά. Όμως, εάν το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή συνεχιστεί σε βάθος χρόνου τότε δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως θα μεγεθυνθούν οι ανάγκες του ισραηλινού στρατού, κυρίως, σε άρματα μάχης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί πως η χώρα του θα συνεχίζει να εξοπλίζει το Ισραήλ και την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό, διαβεβαιώνοντας πως συνάμα δεν θα περιοριστούν τα αποθέματα του Πενταγώνου. «Είμαστε το πιο ισχυρό κράτος στην ιστορία του κόσμου και όχι μόνον στον σημερινό κόσμο» είχε υπογραμμίσει στην εκπομπή 60 Minutes που μεταδόθηκε την Κυριακή.
Το Reuters είχε μεταδώσει, παραδείγματος χάριν, τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράδοση πυραύλων μεγάλης διασποράς, συμπεριλαμβανομένων των GMLS με βεληνεκές 72 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σήμερα είναι διαθέσιμοι περίπου 60.000 πύραυλοι αυτής της κατηγορίας, επισημαίνουν οι Financial Times. Αλλά χρησιμοποιούνται εκτενώς από την Ουκρανία.
Προειδοποιητική βολή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε προειδοποιητική βολή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την επάρκεια του στρατιωτικού εξοπλισμού για τη στήριξη συμμάχων και συνάμα τη θωράκιση της άμυνας τους. Μετά την αρχική διστακτικότητα της Γερμανίας να επιταχύνει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε νέο πακέτο ενός δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Patriot και IRIS-T.
Από τις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πάντως, η Γερμανία έχει παραχωρήσει βοήθεια 22 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 12 δισ. ευρώ από εναέρια συστήματα αεράμυνας μέχρι άρματα πεζικού. Συμφωνία της τάξεως του ενός δισ. ευρώ υπέγραψε, επίσης, η Γερμανία με Εσθονία και τη Λετονία.
Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, η Γαλλία έχει παραδώσει όπλα αξίας 640,5 εκατ. ευρώ, με τον υπουργό Αμύνης Σεμπάστιαν Λεκορνού να δηλώνει πρόσφατα στο Politico πως «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε απεριόριστα πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις μας διότι έτσι πλήττουμε τις δυνατότητας άμυνας της χώρας μας».
Δεν είναι τυχαίο που η Γερμανία με τη Γαλλία έδωσαν το πράσινο φως στην πραγματοποίηση του Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών στην Ουκρανία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί συμμετείχαν 165 εταιρείες του αμυντικού κλάδου από 26 χώρες, με την κυβέρνηση του Κιέβου να αποκτά τη δυνατότητα να συνάπτει απευθείας συμφωνίες δίχως να φιλτράρονται από τις κυβερνήσεις της Δύση. Απώτερος στόχος είναι η συντήρηση και η από κοινού παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών για τη Δύση που τελευταία είχε επικεντρωθεί στην αναβάθμιση της τεχνολογίας της άμυνας και όχι τόσο σε αμιγώς στρατιωτικό εξοπλισμό. σε έναν αγώνα για τον εξοπλισμό τρίτων χωρών και τη συντήρηση των αμυντικών αποθεμάτων τους.
Δαπάνες της τάξεως των 53,5 δισ. δολαρίων έχει, επίσης, πραγματοποιήσει το Ισραήλ σε αμερικανικά όπλα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. δολαρίων την πενταετία έως το 2022, σύμφωνα με την Defense Security Cooperation Agency.
Σε αυτό το στάδιο, οι ΗΠΑ παρέχει στο Ισραήλ πυρομαχικά και παρεμφερή εξοπλισμό για την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος Iron Dome. Όμως, η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη εάν στο πόλεμο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ αναμειχθούν και άλλες ένοπλες δυνάμεις, όπως η Χεζμπολάχ. Μια εκτεταμένη πολεμική σύγκρουση θα αυξήσει τις αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ και έτσι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με την Ουκρανία, παρατηρούν αναλυτές στους Financial Times.