THEPOWERGAME
Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στο πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.
«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.
Λίγο νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ είχε ανακοινώσει ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει για να βγουν οι ξένοι υπήκοοι που μένουν εγκλωβισμένοι στην πλευρά του Παλαιστινιακού θύλακα και οι παλαιστίνιοι με διπλή υπηκοότητα, στις 10 το πρωί.
⭕️ LIVE: Trucks containing humanitarian aid have begun entering the Gaza Strip from Rafah crossing between Egypt and the besieged Gaza Strip ⤵️https://t.co/a76LLsiLNq
— هُنا البحرين | honabahrain (@honabahrain) October 21, 2023
«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Times of Israel, η πρεσβεία προειδοποιεί για ένα «δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές της διέλευσης» και προτρέπει τους ξένους υπηκόους να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν κινηθούν προς τα σύνορα ή επιχειρήσουν να περάσουν.
Rafah crossing, movements towards the border has been spotted #Gaza #Egypt pic.twitter.com/zOfbx8xK7S
— Aleph א (@no_itsmyturn) October 21, 2023
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άνοιγμα Ράφας
«Χαιρετίζω το άνοιγμα του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα προς τη Γάζα για την ανθρωπιστική βοήθεια» τονίζει σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν και προσθέτει ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα ανακουφίσει τον πόνο αθώων ανθρώπων».
«Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους που το κατέστησαν δυνατό» καταλήγει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
I welcome the opening of the Rafah border crossing point to Gaza for humanitarian aid.
This is an important first step that will alleviate the suffering of innocent people.
My thanks go to all those involved who made this possible.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 21, 2023
Οδηγία από Ισραήλ στους πολίτες του: Φύγετε από την Αίγυπτο και την Ιορδανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα
Στο μεταξύ, το Ισραήλ ζήτησε σήμερα από τους πολίτες του που βρίσκονται στην Αίγυπτο και την Ιορδανία να φύγουν από τις χώρες αυτές «το συντομότερο δυνατό» εξαιτίας «της επιδείνωσης των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ», λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντίστοιχη προειδοποίηση, επιπέδου 4 – το πιο υψηλό-, έχει ήδη εκδοθεί για την Τουρκία, ενώ η συστάση για το Μαρόκο αναθεωρήθηκε στο επίπεδο 3, με τις αρχές να συνιστούν στους Ισραηλινούς πολίτες να μην επισκέπτονται τη χώρα αυτή.
«Εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου και της σημαντικής επιδείνωσης τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ (…) και των διαδηλώσεων εχθρότητας και βίας εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών συμβόλων», το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας συνιστά στους Ισραηλνούς να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο σύνολο «της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών».
Δύο Ισραηλινοί τουρίστες και ο Αιγύπτιος οδηγός τους σκοτώθηκαν από αστυνομικό στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.
Το δίλημμα του Ισραήλ
Πρώτα οι όμηροι, μετά η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Πιο συγκεκριμένα, διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ βρίσκονται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των περίπου 200 ομήρων που έχει στα χέρια της η Χαμάς στη Γάζα. Μεταξύ αυτών είναι και 20 παιδιά. Η αρχή έγινε χθες όταν η τζιχαντιστική οργάνωση απελευθέρωσε μία Αμερικανίδα μητέρα και την κόρη της.
Το Ισραήλ τώρα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Με περίπου 200 ανθρώπους να εξακολουθούν να είναι όμηροι της Χαμάς, υπάρχει η πιθανότητα με περισσότερες διαπραγματεύσεις να αφεθούν και άλλοι ελεύθεροι.
Αλλά το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως στόχος του είναι να εξοντώσει τη Χαμάς και έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γάζα. Ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση μάλλον θα έδινε τέλος στις όποιες διαπραγματεύσεις.
Γάζα: Δέκα επτά εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Τουλάχιστον 17 εργαζόμενοι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπε Λατσαρίνι.
«Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 17 συναδέλφων μας σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο. Δυστυχώς ο πραγματικός αριθμός θα είναι πιθανόν υψηλότερος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λατσαρίνι.
Κάποιοι «σκοτώθηκαν στα σπίτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν με την οικογένειά τους», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Υπογραμμίζω ότι από το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου η UNRWA παρέχει τακτικά σε όλες τις πλευρές τα στοιχεία γεωεντοπισμού όλων των υποδομών της στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά ταύτα, τουλάχιστον 35 κτίρια έχουν πληγεί μέχρι στιγμής, κάποια από άμεσα πλήγματα», κατήγγειλε ο Λατσαρίνι.
«Στη Λωρίδα της Γάζας οι ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί, σε συνδυασμό με τις εντολές εκκένωσης που εκδίδουν οι ισραηλινές δυνάμεις, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάρα πολλών αμάχων», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία».
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι οι δομές της υπηρεσίας του είναι «πλέον υπερπλήρεις», με 500.000 ανθρώπους να έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.
«Για μία ακόμη φορά υπενθυμίζω σε όλες τις πλευρές τη νομική και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή τους να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων, όπου κι αν βρίσκονται, ανά πάσα στιγμή και να αποφεύγουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, όπως σχολεία, νοσοκομεία, χώροι λατρείας, κατοικίες αμάχων, περιλαμβανομένων αυτών των εργαζομένων στην UNRWA», υπογράμμισε ο Λατσαρίνι.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε.
Στη Λωρίδα της Γάζας περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον συνεχή βομβαρδισμό του παλαιστινιακού θύλακα από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.