THEPOWERGAME
Διπλωματικός πυρετός βρίσκεται εξέλιξη, στη σκιά του χτυπήματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και εν μέσω επίμονων αλληλοκατηγοριών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινίους για το ποιος και πώς προκάλεσε το μακελειό. Μπάιντεν και Σίσι συμφώνησαν για διέλευση 20 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο. Αναβρασμός επικρατεί στον αραβικό κόσμος.
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «τα επόμενα στάδια» του πολέμου κατά της Χαμάς ενώ συνεχίζει να χτυπά στόχους της Χαμάς στη Ράφα. Όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρομοκράτες, που συμμετείχαν στις σφαγές στα κιμπούτς. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, στη Συρία και το Λίβανο.
Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.
Ισραήλ: Ταυτοποιήθηκαν ένα αγόρι και μια γυναίκα που απανθρακώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς
Ένα αγόρι και μια γυναίκα, που ήταν μεταξύ των πολυαρίθμων ανθρώπων που σκότωσαν ένοπλοι της Χαμάς σε χωριό στα ισραηλινά σύνορα, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, 11 ημέρες μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε από τη Γάζα, δήλωσε η οργάνωση Zaka, που ειδικεύεται στην παροχή πρώτων βοηθειών και την περισυλλογή και ταυτοποίηση νεκρών.
Τα λείψανα από τα δύο αυτά θύματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε σπίτι που είχε καεί ολοσχερώς στο κιμπούτς Μπεερί, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, Τετάρτη, η Zaka.
«Τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν αφού δολοφονήθηκαν», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση, χωρίς να δίνει τα ονόματα των νεκρών ούτε λεπτομέρειες για πιθανή συγγενική τους σχέση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προηγουμένως κάνει λόγο για τουλάχιστον 108 νεκρούς στο Μπεερί –περίπου το 10% του πληθυσμού του κιμπούτς. Τουλάχιστον άλλες δέκα τέτοιες ισραηλινές κοινότητες δέχθηκαν επίθεση από τους ενόπλους.
Χθες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που επισκεπτόταν τη χώρα, ότι ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 1.400 ανθρώπους. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η ιατροδικαστική εξέταση επιτρέπει την ταυτοποίηση των νεκρών.
Σύνοδος κορυφής Σίσι με βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ θα συζητήσουν σήμερα στο Κάιρο για «την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας», ανακοίνωσαν οι δύο χώρες μετά την ακύρωση της συνάντησής τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Αμάν.
Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Γάζα και την Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει με το Ισραήλ ειρηνευτικές συμφωνίες το 1979 και το 1994, αντίστοιχα, με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος με τη γειτονά τους. Οι δύο χώρες, που έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες κατά «της βίαιης μετακίνησης» Παλαιστινίων προς τα εδάφη τους.
ΗΠΑ: Τα αεροπλανοφόρα εστάλησαν κοντά στο Ισραήλ για πιθανή απομάκρυνση αμάχων
Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε Τούρκους ομολόγους τους ότι τα αεροπλανοφόρα που μετακινήθηκαν πιο κοντά στο Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο εστάλησαν εκεί για πιθανή απομάκρυνση αμάχων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει δύο αεροπλανοφόρα –και τα συνοδευτικά τους σκάφη–στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ αυτό τον μήνα.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα διαπράξουν «σφαγή» στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή περιπλέκει τις τουρκικές προσπάθειες να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή.
«Όταν εγείρουμε το θέμα στους Αμερικανούς ομολόγους μας, μας λένε ότι τα αεροπλανοφόρα εστάλησαν εκεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Σούνακ: Θα είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται αλληλέγγυο στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας.
«Θα είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό σας και το δικαίωμά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, να φέρετε και πάλι πίσω την ασφάλεια στη χώρα σας, στον λαό σας, να εξασφαλίσετε την ασφαλή επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν», δήλωσε ο Σούνακ στη συνάντηση, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Τόνισε επίσης την ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.
«Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα αυτού που κάνει η Χαμάς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ο Σούνακ.
Ισραήλ: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες, Τετάρτη, να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, όπως γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσιγκτον και Κάιρο.
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν», προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.
«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια», διευκρίνισε ο Μπάιντεν, απονέμοντας τα εύσημα στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη συνεργασία του.
Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν θα φθάσουν στη Χαμάς».
Νεκρός νεαρός Παλαιστίνιος από πυρά του Ισραήλ
Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, WAFA.
Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιους τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρινίστηκε.
Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet -η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ- αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες, Τετάρτη, αργά το βράδυ.
Νωρίτερα χθες, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.
Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτήν τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
Τεράστια οργή και δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή
Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.
Εν τω μεταξύ, ο πολύνεκρος βομβαρδισμός του νοσοκομείου Al-Ahri Arabi Baptist, για τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ και οι Παλαιστίνιοι τους Ισραηλινούς, πυροδότησε τεράστια οργή παγκοσμίως και δεκάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μέση Ανατολή.
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δύο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.
Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Χθες, Τετάρτη, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δύο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, ενώ ένα τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει (…) στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».
Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι οι πιο πολύνεκρες από τον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.
Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες πως μαχητής του υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη την Τρίτη, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών της ημέρας αυτής στα έξι.
3.478 νεκροί και 12.000 τραυματίες στη Γάζα – 1.400 νεκροί από την επίθεση της Χαμάς
Να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας. Πολλοί από αυτούς συνωστιστεί σε σχολεία του ΟΗΕ ή σε σπίτια συγγενών τους.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 3.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 12.000 τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Άλλα 1.300 άτομα πιστεύεται ότι είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.