THEPOWERGAME
Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που η προγραμματισμένη τετραμερής Σύνοδος Κορυφής στην Ιορδανία ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας στη Μέση Ανατολή. Μετά την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της μεγάλης χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ φαίνεται να επανεξετάζει το τελευταίο 48ωρο και άλλες επιλογές στον πόλεμο του με τη Χαμάς μετά τις φονικές επιδρομές της εξτρεμιστικής οργάνωσης σε διασυνοριακούς οικισμούς (κιμπούτς), οι οποίες άφησαν πίσω τους 1.400 νεκρούς.
Όπως μετέδωσε το BBC, το Ισραήλ φαίνεται να «ζυγίζει» μεταξύ άλλων τις πολεμικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση από τον Λίβανο, την ώρα που ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης. Παράλληλα, υπάρχει και ο παράγοντας του Ιράν. Η Τεχεράνη δεν σταματά να απειλεί Ισραήλ και συμμάχους σε περίπτωση που δεν σταματήσουν την «ανθρωπιστική κρίση» από τους συνεχείς βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
Επίσης, υπάρχουν και οι εκατοντάδες άμαχοι που κρατά ομήρους η Χαμάς. Τα πρώτα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα με ομήρους να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» από την εξτρεμιστική οργάνωση. Η Χαμάς έχει απειλήσει να σκοτώσει τους ομήρους σε περίπτωση που το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επέμβαση και συνεχίσει να βομβαρδίζει αμάχους.
Παλαιστινιακές πηγές από νοσοκομεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 12.500 έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου μετά τις σφαγές της Χαμάς σε ισραηλινά κιμπούτς και το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Επίσης, 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη.
Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ, που ελέγχει τον Λίβανο και στηρίζεται στρατιωτικά και οικονομικά από τον Λίβανο, ανακοίνωσε την Τρίτη (17/10) ότι τέσσερις στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού στα νότια της χώρας. Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σκότωσε τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν σε ισραηλινό έδαφος. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, Ισραηλινοί στρατιώτες «εντόπισαν μια ομάδα τρομοκρατών που αποπειράθηκε να διεισδύσει μέσω του φράκτη ασφαλείας από τον Λίβανο και να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό».
Ελπίδες για την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας
Την Τετάρτη (18/10) η Ιορδανία φιλοξενεί τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στο Αμάν, με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων, προκειμένου να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι στηρίζουν το Ισραήλ στο «αναφαίρετο δικαίωμά του να αμυνθεί».
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έμφαση θα δοθεί και στη δυνατότητα να ανοίξει ένας «πολιτικός δρόμος» που θα αναβιώσει την ελπίδα της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας θα έχει ξεχωριστή τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Ιορδανία δέχεται πιέσεις να υποδεχτούν χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο Ιορδανός βασιλιάς, πάντως, επανέλαβε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Παλαιστίνη μετά το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου, είναι τα βασικά θέματα που τίθενται επί τάπητος στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το έκτακτο αυτό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη Μέση Ανατολή συγκάλεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 14 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να υπάρξει «κοινή δράση» της ΕΕ.
Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, σε μια δήλωση «που καθορίζει την κοινή θέση της ΕΕ», οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο» απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις, όπως αυτές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη προστασίας των αμάχων και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από Ισραηλινά πυρά και προετοιμάζεται η χερσαία επίθεση.
Στην κοινή δήλωσή τους, οι 27 χώρες της ΕΕ επιβεβαίωσαν επίσης τη σημασία παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους αμάχους στη Γάζα, σε συντονισμό με τους εταίρους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η βοήθεια αυτή δεν θα φτάσει σε χέρια τρομοκρατών. Σημειώνεται ότι διά στόματος Φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον τριπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας σε πάνω από 75 εκατ. ευρώ, καθώς και το άνοιγμα αερογέφυρας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με πτήσεις προς την Αίγυπτο μέχρι να ανοίξει κάποιο πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να αναλάβουν δράση ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Επίσης, καθώς αυξάνεται η ένταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο, ένα ακόμα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, είναι οι προσπάθειες για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης του πολέμου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός. Στην κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν: «Υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευρείας συνεργασίας με τις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές καθώς και με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους που θα μπορούσαν να παίξουν θετικό ρόλο στην αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης». Και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια «διαρκή ειρήνη που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της ΕΕ, κυρίως όσον αφορά την ασφάλεια και τη μετανάστευση. «Η σύγκρουση θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια των κοινωνιών μας. Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, έχει τη δυνατότητα να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και να τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό» τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του , επισημαίνοντας παράλληλα το «μεγάλο κίνδυνο» νέων μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη.
Το Ιράν δεν σταματά να απειλεί το Ισραήλ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε την Τρίτη (17/10) ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης», αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Αν συνεχιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων, οι μουσουλμανικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντίστασης θα γίνουν ανυπόμονες και κανείς δεν θα μπορεί να τις σταματήσει» προειδοποίησε ο Χαμενεΐ. Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς».
«Σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα έχουμε ευθύνη να αντιδράσουμε, πρέπει να αντιδράσουμε» συνέχισε. Και συμπλήρωσε: «Οι αξιωματούχοι του σιωνιστικού καθεστώτος θα πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματά τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα».