THEPOWERGAME
Σε πλήρη ετοιμότητα για μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα βρίσκεται ο στρατός του Ισραήλ, στη 10η ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπου η κατάσταση είναι δραματική. Τα νοσοκομεία θα ξεμείνουν από καύσιμα σε 24 ώρες, προειδοποιεί ο ΟΗΕ και προσθέτει ότι η «Μέση Ανατολή βυθίζεται στην άβυσσο». Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος η κατοχή της Γάζας, ενώ ο Άντονι Μπλίνκεν, που χθες επισκέφθηκε το Κάιρο, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία.
Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επιδρομές σε τουλάχιστον 50 τοποθεσίες στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας παρατηρητήρια, κέντρα διοίκησης και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.
Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά στόχων της Χαμάς τις τελευταίες 24 ώρες.
IDF publishes footage of airstrikes in the Gaza Strip over the past day. pic.twitter.com/OP5sLuMaWj
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 16, 2023
Η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Γάζας, Χαν Γιουνίς, φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Μιλώντας στο BBC, ο Mohammed Abo-Rejaal, που μένει στην περιοχή, ανέφερε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε.
«Όσοι έχουν συγγενείς, μένουν μαζί τους. Οι υπόλοιποι πηγαίνουν σε σχολεία, τα οποία όμως γεμίζουν, ενώ οι υποδομές είναι φτωχές. Χιλιάδες μένουν στους δρόμους».
Rafah border crossing: According to media reports, the Rafah crossing will open at 9am local time on October 16. We anticipate that the situation at the Rafah crossing will remain fluid and unpredictable and it is unclear whether, or for how long, travelers will be permitted to… pic.twitter.com/klWEmLt7Ji
— Travel – State Dept (@TravelGov) October 16, 2023
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που θέλουν να ανοίγει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στις 9:00 το πρωί της Δευτέρας, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η κατάσταση στο πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας θα «παραμείνει ρευστή και απρόβλεπτη», σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές εάν ή για πόσο καιρό θα επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να περνούν από αυτό.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της επέμβασης δεν έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες, αλλά με την ανάγκη να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Υπολογίζεται ότι περί τους 500.000 έχουν εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της Γάζας. Η Χαμάς δυσχεραίνει την προσπάθεια όσων θέλουν να φύγουν, καταγγέλλει το Ισραήλ.
To Ισραήλ περιμένει την «πολιτική απόφαση» για να ξεκινήσει
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς, σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώνοντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας, ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.
Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπαν ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση».
«Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.
Μαζική μετακίνηση από τη βόρεια στη νότια Γάζα παρατηρεί ο ΟΗΕ
Η εντολή που δόθηκε από το Ισραήλ στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς τα νότια προκάλεσε τη «μαζική μετακίνηση» πληθυσμού εντός του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τους κατοίκους στη βόρεια πλευρά του θύλακα (περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια το συντομότερο δυνατόν.
Η διορία που τους είχε δοθεί από το Ισραήλ για να ακολουθήσουν έναν «ασφαλή διάδρομο» έληξε την Κυριακή στις 13.00.
Από το πρωί της Παρασκευής παρατηρείται μια συνεχής ροή υπερφορτωμένων αυτοκινήτων, φορτηγών και κάρων προς τα νότια.
«Η μαζική μετακίνηση από τα βόρεια προς τα νότια συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. «Οι συνεργαζόμενες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός τους είναι άγνωστος», πρόσθεσε.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπάρχαν 423.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούνταν από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε 102 χώρους-καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Περίπου 33.000 στεγάζονταν σε 36 δημόσια σχολεία.
«Υπολογίζουμε ότι περισσότεροι από 150.000 εκτοπισμένοι, οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ή έφυγαν επειδή φοβούνταν, κατέφυγαν σε συγγενείς τους ή σε γείτονες και σε άλλους δημόσιους χώρους», πρόσθεσε η υπηρεσία.
Μπάιντεν: «Μεγάλο λάθος η επιβολή νέας κατοχής στη Λωρίδα από το Ισραήλ»
Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.
Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα, και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, εν όψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε ότι «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».
Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».
Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Αρχών.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι Αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.
Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.
Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα, αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων το 2005.
Έναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.
Το 2007 το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.
Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.
Μπλίνκεν: «Καταδικασμένη σε αποτυχία η εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα»
Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες, Κυριακή, εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτήν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.
Ο κ. Μπλίνκεν συνεχίζει την έκτακτη περιοδεία διαχείρισης κρίσης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύνεκρη επίθεση την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, που προκάλεσε ισραηλινά αντίποινα με πάνω από 2.670 νεκρούς.
Καθώς ο στρατός του Ισραήλ διέταξε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του θύλακα, εν όψει χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας, Ισραηλινοί πολιτικοί προτείνουν ανοιχτά οι Παλαιστίνιοι να διωχτούν και να οδηγηθούν στη γειτονική Αίγυπτο.
«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ), Αμπάς, και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, που μεταδόθηκε χθες.
«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι θα λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.
Ο Ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Αγιαλόν, κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος» στο Σινά, αχανή περιοχή που καλύπτεται από έρημο και τελούσε άλλοτε υπό ισραηλινή κατοχή.
Το Κάιρο απέρριψε την πρόταση και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του επικεντρώθηκε σε μέσα και τρόπους να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και κυβερνά η Χαμάς.
Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στον κ. Μπλίνκεν την Παρασκευή πως η εκδίωξη του πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε «δεύτερη Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά), όρος ο οποίος παραπέμπει στον βίαιο εκτοπισμό και την απέλαση 760.000 και πλέον Παλαιστινίων όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.
Πρεσβευτής στον ΟΗΕ: «Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τη Γάζα»
Το Ισραήλ «δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τη Γάζα ή να μείνει στη Γάζα», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο CNN ο Γκιλάντ Ερντάν ανέφερε ότι «αφού παλεύουμε για την επιβίωσή μας… ο μόνος τρόπος είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Όταν ρωτήθηκε ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας εάν το Ισραήλ συντρίψει τη Χαμάς, απάντησε ότι το Ισραήλ «δεν σκέφτεται τι θα συμβεί μια μέρα μετά τον πόλεμο».
Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μιλώντας στο CBS ανέφερε ότι «θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να καταλάβει ξανά τη Γάζα». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «αναγκαία απαίτηση» να απομακρυνθούν οι «εξτρεμιστές».
Ερωτηθείς εάν η Χαμάς πρέπει να «εξολοθρευτεί πλήρως», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «ναι» και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια παλαιστινιακή Αρχή, πρέπει να υπάρξει μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος».
«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταλάβουμε τη Γάζα ή να παραμείνουμε στη Γάζα, αλλά επειδή παλεύουμε για την επιβίωσή μας και ο μόνος τρόπος, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος -Μπάιντεν- όρισε, είναι να εξαλείψουμε τη Χαμάς, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαφανίσουμε τις δυνατότητές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντάν.
Ο Μάικλ Χέρτζογκ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης στο CNN την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης. «Δεν έχουμε καμία επιθυμία να καταλάβουμε ή να ξανακαταλάβουμε τη Γάζα. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κυριαρχήσουμε στις ζωές περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων», ανέφερε.
Οι απειλές του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
חוסל מפקד המחוז הדרומי בביטחון הלאומי של חמאס; צה"ל ממשיך לתקוף מטרות רבות בצפון רצועת עזה:
מטוסי קרב, מסוקי קרב וכלי טיס של צה"ל ממשיכים לתקוף בעוצמה יעדי טרור ברצועת עזה. במהלך היום צה"ל תקף כ-250 מטרות צבאיות כאשר מרביתן בצפון הרצועה >> pic.twitter.com/VeGELCV5yt
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 15, 2023