THEPOWERGAME
Η σόγια έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της αμερικανικής γεωργίας, συνεισφέροντας 124 δισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία το 2022, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την Εθνική Ένωση Επεξεργαστών Ελαιοκομικών Σπόρων και το United Soybean Board.
«Η συμβολή της σόγιας στην αμερικανική οικονομία αυξάνεται μέρα με τη μέρα», δήλωσε στο CNBC ο Himanshu Gupta, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ClimateAI.
Το όσπριο χαιρετίζεται ως μια ευέλικτη καλλιέργεια που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, καύσιμα και ζωοτροφές παγκοσμίως.
«Η σόγια είναι κατά κάποιο τρόπο αυτή η θαυματουργή καλλιέργεια που έχει εκπληκτικές δυνατότητες», δήλωσε στο CNBC ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην StoneX.
Οι ΗΠΑ δεν ήταν πάντα μια παραγωγική δύναμη της σόγιας.
«Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι όταν η σόγια ήταν μια εναλλακτική καλλιέργεια με την οποία έπαιζαν μερικοί άνθρωποι τη δεκαετία του 1960», δήλωσε ο Suderman.
Τα φασόλια σόγιας θεωρούνταν κάποτε μια εξειδικευμένη καλλιέργεια πριν οι Αμερικανοί αγρότες συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους για ζωοτροφές, χρήση πρωτεϊνών και εξαγωγική αξία. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα έβλεπαν τις αποδόσεις τους σε σόγια να αυξάνονται.
«Η μέση παραγωγή σόγιας στην κομητεία μας πριν από 40 χρόνια, το 1980, ήταν 31 μπούσελ. Σήμερα, το ίδιο στρέμμα παράγει κατά μέσο όρο 51 μπούσελ», δήλωσε στο CNBC η αγρότισσα σόγιας Meagan Kaiser και πρόεδρος του United Soybean Board. «Τις περισσότερες φορές είναι πολύ υψηλότερο απ’ αυτό», συμπλήρωσε.
Εκτοξεύτηκε η παγκόσμια παραγωγή σόγιας – Οι ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή
Η παγκόσμια αγορά σόγιας εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια με την παραγωγή των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή.
Για παράδειγμα, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ΗΠΑ έβγαλαν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από όλες τις εξαγωγές ελαιούχων καλλιεργειών μαζί. Μέχρι το 2021, τα μετρητά που εισέρχονται μόνο από τις εξαγωγές σόγιας εκτινάχθηκαν στα 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Οι απώλειες λόγω της εξάρτησης από την Κίνα
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν χάσει έκτοτε την κυριαρχία τους, εν μέρει, χάρη στην εξάρτησή τους από μία και μόνη εξαγωγική αγορά: την Κίνα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας στον κόσμο, αποτελώντας περίπου το 60% του συνολικού εμπορίου σόγιας. Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, περίπου το ήμισυ της αξίας των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας κατευθύνεται στην Κίνα.
Αυτή η εμπορική σχέση διαταράχθηκε το 2018, καθώς οι ΗΠΑ εισήλθαν σε μια διαμάχη με την Κίνα για τους δασμούς, και τα φασόλια σόγιας ήταν το κλειδί σε αυτή τη διαμάχη.
Η Βραζιλία πλέον ο Νο1 παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο
Η Κίνα θα στρεφόταν στη Βραζιλία για σόγια, και τώρα η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει γίνει ο νούμερο 1 παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο.
«Σε διάστημα 30 ή 40 ετών, η Βραζιλία αύξησε δραματικά τις εκτάσεις και την παραγωγή σόγιας», δήλωσε στο CNBC ο Joe Janzen, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και στο πρόγραμμα FarmDoc.
«Η Βραζιλία είναι ένα σχετικά χαμηλού κόστους μέρος για την παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας», δήλωσε ο Janzen. «Η αγορά εξαγωγών είναι πολύ ανταγωνιστική και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς το κόστος με τη Βραζιλία και την Αργεντινή, αν θέλουμε να κατακτήσουμε μερίδιο αγοράς».
Ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός έχει ωθήσει την αμερικανική αγορά να διερευνήσει εναλλακτικές χρήσεις για τη σόγια, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, του ανανεώσιμου ντίζελ και των βιοπλαστικών.
«Στα επόμενα 10 χρόνια, θα έχουμε μια εντελώς νέα γενιά αγροτών… και θα λύσουν τα προβλήματα με πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Kaiser. «Με τρόπους που πιθανώς δεν μπορώ καν να φανταστώ».