THEPOWERGAME
Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προετοιμάζει τη χερσαία επίθεση κατά θέσεων της Χαμάς σε αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα, με την προσοχή να στρέφεται πλέον στην τύχη των 150 ομήρων που έχει στα χέρια της η εξτρεμιστική οργάνωση. Έχοντας συγκεντρώσει περίπου 300.000 εφέδρους στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία του στα σύνορα με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού, το Ισραήλ έστειλε τελεσίγραφο στη Χαμάς για τους ομήρους που κρατά στη Γάζα μετά τις φονικές επιδρομές σε διασυνοριακά Κιμπούτς στα νότια της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Ισραήλ Κατζ, ξεκαθάρισε ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν θα έχει νερό ή ρεύμα μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι της Χαμάς που έπεσαν θύματα απαγωγής από διασυνοριακούς οικισμούς το περασμένο Σάββατο.
«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, καμία αντλία νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό καυσίμων δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν σπίτι τους οι Ισραηλινοί απαχθέντες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Ανθρωπισμός αντί ανθρωπισμού. Και κανείς δεν μπορεί να μας κηρύξει ηθική».
Από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. Το Ισραήλ μετρά πάνω από 1.200 νεκρούς μετά τις φονικές επιδρομές της Χαμάς σε κιμπούτς (σ.σ. αγροτικοί διασυνοριακοί οικισμοί κοντά στη Λωρίδα της Γάζας) το περασμένο Σάββατο, με περισσότερους από 2.700 να έχουν τραυματιστεί. Στη Λωρίδα της Γάζας οι συνεχιζόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.350 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 5.000.
Το τελεσίγραφο στη Χαμάς για τους ομήρους έρχεται την ώρα που ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφράσει την αμερικανική στήριξη στον Νετανιάχου και να προσπαθήσει να περιορίσει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και επίθεση στο Ιράν.
Οι όμηροι της Χαμάς από το Ισραήλ και η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας
Μεταξύ των 150 ομήρων από περιοχές στο νότιο Ισραήλ βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Επίσης, θύματα απαγωγής έπεσαν και εργάτες γης από την Ταϊλάνδη, οι οποίοι συνελήφθησαν από τη Χαμάς, ενώ βρίσκονταν σε βιοτεχνίες και εργοστάσια στο νότιο Ισραήλ.
Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει αποκλεισμένη. Πρόσβαση σε νέα ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπάρχει. Ρεύμα και νερό έχουν κοπεί. Τα νοσοκομεία στη Γάζα, όπου βρίσκονται θερμοκοιτίδες με νεογέννητα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη και σοβαρά τραυματίες, μένουν χωρίς ρεύμα, καθώς τα καύσιμα στις γεννήτριες ντίζελ τελειώνουν τις επόμενες ώρες, όπως μετέδωσε το Al Jazeera. ΜΚΟ κατηγορούν το Ισραήλ ότι δεν ενδιαφέρεται για τους αμάχους.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τον ισραηλινό στρατό, έχουν πληγεί τουλάχιστον 2.600 στόχοι της Χαμάς από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα και τις άλλες πόλεις σε αυτήν την παραθαλάσσια Λωρίδα γης της Παλαιστίνης.
Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε την Πέμπτη (12/10) στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή, με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς σε διασυνοριακά ισραηλινά εδάφη. Ήδη, συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσε το BBC.
Σύμφωνα με την Washington Post, o ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί, και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη χερσαία επέμβαση.
Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να προωθήσει τις συνομιλίες που αφορούν την παροχή ενός ασφαλούς περάσματος σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών στη Γάζα. «Υπάρχει μια κοινότητα της τάξης των 500 με 600 Παλαιστίνιους Αμερικανούς, πάνω κάτω, κατοίκους στη Γάζα. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να φύγουν… και εργαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα ασφαλές πέρασμα» τόνισε.
Βασική προτεραιότητα για τον Μπλίνκεν είναι να μεταφέρει και ένα μήνυμα αποτροπής στο Ιράν, και σε υποστηριζόμενες από την Τεχεράνη οργανώσεις, να αποφύγουν να εμπλακούν στη σύγκρουση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου σε μια χρονική περίοδο που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιχειρούν να βγουν αλώβητες από τη μάχη με τον πληθωρισμό. «Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μέσω αυτής της επίσκεψης και μέσω των περαιτέρω επισκέψεων ότι έχουμε τη δέσμευση να κρατήσουμε άλλες πλευρές έξω από αυτή τη σύγκρουση» δήλωσε η πηγή αυτή για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.