THEPOWERGAME
Το παλιό οικονομικό μοντέλο της Κίνας που βασίζεται στις επενδύσεις σε ακίνητα έχει «εξαντλήσει τον κύκλο του» και η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της κατανάλωσης για να προωθήσει την ανάκαμψη, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η επιβράδυνση στα ακίνητα είναι ο κύριος λόγος για την υποτονικότητα της Κίνας, δήλωσε ο Krishna Srinivasan, διευθυντής του τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ. «Δεν έχει υπάρξει μια ολοκληρωμένη απάντηση στο πρόβλημα και αυτό έχει επιβαρύνει τόσο τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων όσο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη».
Παρόλο που η Κίνα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία της οικονομίας της ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, η ζήτηση παραμένει αδύναμη και δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο πριν από την πανδημία.
«Θα ήλπιζε κανείς ότι μετά την επαναλειτουργία της Κίνας, η κατανάλωση θα επέστρεφε πολύ έντονα, αλλά αυτό έχει υπονομευθεί από την εμπιστοσύνη που δεν επανέρχεται στον τομέα των ακινήτων», δήλωσε ο Srinivasan. «Μεγάλο μέρος του πλούτου βρίσκεται στον τομέα των ακινήτων και αυτό δεν έχει επιλυθεί».
Το ΔΝΤ χαμήλωσε τον πήχη για την ανάπτυξη της Κίνας από 5,2% σε 5%
Το ΔΝΤ περιόρισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2023 από 5,2% σε 5% στην επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του Οκτωβρίου. Μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για το 2024 από 4,5% σε 4,2%.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από 3,5% το 2022 σε 3% φέτος, πριν μειωθεί περαιτέρω σε 2,9% το 2024.
«Η ανάπτυξη παραμένει αργή και άνιση, με αυξανόμενες παγκόσμιες αποκλίσεις. Η παγκόσμια οικονομία χωλαίνει, δεν τρέχει», ανέφερε το Ταμείο.
Πιο απαισιόδοξη από το ΔΝΤ ορισμένοι οικονομολόγοι
Ορισμένοι οικονομολόγοι είναι πιο απαισιόδοξοι από το ΔΝΤ για την ανάκαμψη της Κίνας και πιστεύουν ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί με ακόμη πιο αργό ρυθμό φέτος.
«Η άποψη του ΔΝΤ δεν είναι τόσο απαισιόδοξη», δήλωσε η Erica Tay, διευθύντρια μακροοικονομικών ερευνών της Maybank.
Η ίδια εξήγησε ότι η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 4,8% φέτος, καθώς δεν βλέπει τις ίδιες κινητήριες δυνάμεις που οδήγησαν την ανάπτυξη της Κίνας το πρώτο εξάμηνο του έτους να είναι το ίδιο ισχυρές.
Ανησυχία για την κατανάλωση
«Ανησυχούμε για την κατανάλωση τα επόμενα τρίμηνα. Οι αυξημένες δαπάνες μετά την περίοδο του κορονοϊού από τους καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να εξασθενούν και αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω από ό,τι πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Tay στο CNBC.
Ο Tay σημείωσε ότι τα σημάδια της «ταξιδιωτικής κόπωσης» ήταν ορατά ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων διακοπών «Χρυσή Εβδομάδα» της Κίνας κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Η Maybank προβλέπει ότι ο τομέας της κατανάλωσης της χώρας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 6% φέτος και 4% το 2024.
«Η κατανάλωση διαρκών αγαθών είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη, επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον τους. Γιατί λοιπόν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, αν δεν ξέρουν τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα; Γιατί να αγοράσουν ένα σπίτι αν δεν ξέρουν τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Natixis.
Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικές πληγές από την πανδημία, είπε: «Όλα αυτά είναι διαρθρωτικά. Όταν η οικονομία σου γερνάει, καταναλώνεις πολύ λιγότερο και δεν έχεις μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον».
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ινδία
Αντίθετα, το Ταμείο αναμένει ότι η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2023, αύξηση από προηγούμενη πρόβλεψη 6,1%.
«Η Ινδία βρίσκεται στον χάρτη. Υπάρχει μεγάλη ανεκπλήρωτη ζήτηση και το κλίμα είναι πολύ θετικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ινδία βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή και η προπαγάνδα στα μέσα ενημέρωσης βοηθά επίσης στην κατανάλωση», δήλωσε η Garcia-Herrero.
Ενώ το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 6,3% στην Ινδία το 2024, οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες.
«Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα είναι οι σημαντικότεροι αντίπαλοι άνεμοι για την Ινδία», προειδοποίησε ο Garcia-Herrero.