THEPOWERGAME
Ο πόλεμος στο Ισραήλ έφερε για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα τη Λωρίδα της Γάζας. Από το 2007 αυτός ο παραθαλάσσιος παλαιστινιακός θύλακας διοικείται από τη Χαμάς, την εξτρεμιστική οργάνωση που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Μεσογείου και συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, τα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος της, ελέγχονται από το Ισραήλ, ενώ τα νότια σύνορα από την Αίγυπτο.
Σε αυτό το κομμάτι γης ζουν 2,3 εκατ. Παλαιστίνοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και προβλήματα σε υδροδότηση και ρεύμα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος 41 χλμ. και πλάτος από 6 έως 12 χλμ. Η συνολική της έκταση είναι 360 τ.χλμ (σχεδόν δύο φορές η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον). Οι βασικότερες πόλεις είναι η Γάζα, η Ράφα και η Χαν Γιουνίς. Μαζί με τη Δυτική Όχθη συγκροτούν τα παλαιστινιακά εδάφη.
Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Παλαιστίνη παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο από το 1920 μέχρι το 1948, όταν και ιδρύθηκε το Ισραήλ μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο. Μέχρι το 1967 η Αίγυπτος είχε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, ο «Πόλεμος των Έξι Ημερών» άλλαξε τα δεδομένα σε αυτό το κομμάτι γης της Μέσης Ανατολής, με το Ισραήλ να καταλαμβάνει σημαντικά εδάφη και να μεγαλώνει την επικράτειά του μετά τη στρατιωτική του επικράτηση απέναντι σε Συρία, Αίγυπτο και Ιορδανία.
Μέχρι το 2005 στη Λωρίδα της Γάζας ζούσαν χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι, οι οποίοι όμως αποσύρθηκαν μαζί με τις ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, καθώς υπήρξε συμφωνία για να πάρει τον έλεγχο η Παλαιστινική Αρχή. Δύο χρόνια μετά, εμφανίστηκε η Χαμάς, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο, πυροδοτώντας νέο κύκλο εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Τα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και το τείχος του Ισραήλ
Κάτω από την πόλη της Γάζας υπάρχει ένα δίκτυο τούνελ, το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς για να μπορεί να φέρνει στη Λωρίδα λαθραία όπλα, καύσιμα και προμήθειες από την Αίγυπτο, περνώντας κάτω από το ισραηλινό τείχος ασφαλείας. Ο συγκεκριμένος φράχτης σηκώθηκε για πρώτη φορά μεταξύ 1994-1996, ως ένα τεχνητό σύνορο ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονταν οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα (εξέγερση των Παλαιστινίων σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας) το τείχος υπέστη μεγάλες ζημιές. Έναν χρόνο αργότερα το τείχος ανακατασκευάστηκε. Το 2004 το Ισραήλ ξεκίνησε την ανέγερση ενός εξελιγμένου φράχτη στις περιοχές στα νότια, στη μεθόριο Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου. Από το 2005 το Ισραήλ έχει αποκλείσει τον συγκεκριμένο παλαιστινιακό θύλακα από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εξαρτάται αποκλειστικά από την εξωτερική ανθρωπιστική βοήθεια. Πριν από το 2005 χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας πηγαινοέρχονταν χωρίς περιορισμούς στο Ισραήλ για να εργαστούν.
Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, το Ισραήλ έχει αναπτύξει και ένα εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, το Iron Dome, το οποίο καταρρίπτει ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η σχεδιαζόμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Από το 2008 μέχρι σήμερα το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ξεχωριστές στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει έτοιμος να σβήσει ολόκληρες συνοικίες από τον χάρτη μετά τη σφαγή της Χαμάς σε οικισμούς περιοχών στα νότια του Ισραήλ.
Το περασμένο Σάββατο οι εξτρεμιστές της Χαμάς έριξαν με μπουλντόζες τον φράχτη και επιτέθηκαν σε διασυνοριακά χωριά και οικισμούς, σκοτώνοντας αμάχους, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά. Ως απάντηση, το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς τη Γάζα και τις άλλες πόλεις στη Λωρίδα, κόβοντας το ρεύμα, το νερό και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας χερσαία επέμβαση και ετοιμάζεται ακόμα και για ανταρτοπόλεμο στην πόλη της Γάζας.